Kultúra

Tévénézésből nem lehet megélni? De!

A feladat egész napos film és sorozatnézés: elemző-címkéző munkatársat keres a Netflix.

A sikeres pályázó feladata az lesz, hogy megnézze a legújabb filmeket, és sorozatokat a világ vezető internetes televízió műsor-, és filmszolgáltatóján, majd címkékkel lássa el őket. Elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, ha az ember horrort néz, hozzáadja az „ijesztő” címkét, ha vígjátékot meg azt, hogy „vicces”. A valóságban azonban bonyolultabb lehet a feladat.

 Munkában (fotó: Thinkstock)

Álláshirdetésében a cég azt írja, hogy a címkéző rendszerük a Netflix személyes ajánló szolgáltatásának első lépcsője. A címkézők munkájának eredményét fejlett algoritmusok dolgozzák fel, hogy aztán teljesen személyre szabott ajánlatokkal bombázhassák majd mind az ötvenmillió előfizetőjüket. Vagyis a terv szerint minden egyes embernek csak olyan filmeket ajánlanak majd, ami tényleg megfelel az ízlésüknek, s ez jóval többet jelent annál, hogy mindenféle vígjátékokat tolnak majd azok orra alá, akik egyszer megnéztek egyet.

Ebből adódóan az Írország, és az Egyesült Királyság területéről toborzott friss munkaerővel szemben nagyok az elvárások: film vagy filmtörténeti diplomával, vagy filmkészítői, rendezői tapasztalatokkal rendelkezők jelentkezését várják, akik nem árt, ha analitikus szemlélettel rendelkeznek. Cserébe viszont rugalmas munkaidőben, otthonról dolgozhatnak, versenyképes fizetésért, vagyis mégiscsak álommeló ez.

A Netflix 1999-ben, mint postai dvd-kölcsönző cég jött létre. Reed Hastings alapítót nagyon felbosszantotta, amikor egyszer 40 dolláros késedelmi díjat számítottak fel neki egy hagyományos videotékában, ezért elhatározta, hogy olyan céget alapít, amelyik postán küldi ki a filmeket és úgy is lehet visszajuttatni őket. A terv bevált, a Netflix szárnyalt, és dollármilliárdokat hozott a konyhára. Később a cég az internetre költözött, ma az egyik legnagyobb internetes műsorszolgáltató. Egy ideje már saját sorozatok gyártásával is foglalkoznak, ők készítették például a Marco Polo, a Hemlock Grove és a House of cards című sorozatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik