Kultúra

Fesztiválok hétvégéje Szabolcsban

Nyírbátorban utcaszínházi fiesztát, Vásárosnaményban a városnap alkalmából Zoárd-napi sokadalmat tartanak, Ópályiban pedig az aratást ünneplik ezen a hétvégén.

Nyírbátor immár 22. alkalommal ad otthont a Szárnyas Sárkány Hetének: a pénteken kezdődő háromnapos rendezvényen több mint negyven hazai és külföldi szín- és bábtársulat, néptáncegyüttes, cirkuszi társulat és más zenei formáció szórakoztatja a közönséget. Az előadásokat és a koncerteket a Papok rétjén berendezett fesztiválközpontban, a várostörténeti sétány végén elhelyezett színpadon, valamint a minorita templom körüli területen tekintheti meg a közönség.

Az utcaszínházi seregszemle keretében délutánonként és esténként az Aranygyapjú Sárkányverője, az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház, a Sárkányfiókák, a brémai Stelzen Art gólyalábas parádéi szórakoztatják a nagyérdeműt. Lesznek úgynevezett “óriásbuborék parádék” is, amelyeken például dán és szlovák társulatok maszkosain és bohócain nevethetnek a látogatók.

A Fesztiváltéren a középkori szekértáborban kézműves foglalkozásokkal, íjkészítéssel, íjász bemutatóval, népi ügyességi játékokkal és sárkányhajóval várják a közönséget, az Aranykapu Népművészeti Egyesület mesterei pedig bemutatót és vásárt is tartanak. A fesztivált vasárnap este a megszokott tűzijáték zárja Nyírbátorban.

Vásárosnamény várossá válásának 35. évfordulóját ünnepli, ebből az alkalomból szombaton a Beregi Múzeumban fotókiállítás nyílik. A város névadójáról elnevezett Zoárd-napi sokadalom a megszokott helyszínen, a régi Kraszna-hídon lesz:.

A kerékpározás szerelmeseinek 35 kilométeres Zoárd-napi jótékonysági kerékpártúrát szerveznek, a kikötőben ki lehet próbálni a kajakozást és a kenuzást, a Civil-Zug sátraiban helyi és helyi kötődésű civil egyesületek mutatják be tevékenységüket. A fiatalokat romkocsmával és helyi zenekarok koncertjeivel, a kicsiket városnéző sétavonattal, gyermekjátékokkal és bábszínházzal várják a szervezők.

A gasztronómiai programrészben tájjellegű ételeket és házi kenyeret kóstolhatnak az ínyencek, az esti könnyűzenei koncertek előtt pedig Veres Zoltán műrepülő világbajnok és motoros kaszkadőrök tartanak bemutatót Vásárosnaményban.

A Mátészalka mellett lévő Ópályiban ezen a hétvégén az aratófesztiválra várják a közönséget: szombat reggel kenyér- és lángossütő versennyel indítják a programot, majd az aratócsapatok veszik birtokba a földeket, ahol az érdeklődők is elsajátíthatják az aratás tudományát. A délutáni eredményhirdetésig néptáncegyüttesek, judosok és ökölvívók szórakoztatják a nagyérdeműt, ezt követően kispályás labdarúgótorna és az általános iskolák zenei műsora következik, az estét pedig aratóbál zárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik