Kultúra

Meghalt az amerikai Fellini

Paul Mazursky amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer, színészt öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, leghíresebb rendezése pedig az Asszony férj nélkül volt.

Az amerikai Fellininek is nevezett 84 éves filmes hétfőn, egy Los Angeles-i kórházban hunyt el szívrohamban – közölte a Los Angeles Times napilappal Nancy Willen, a család szóvivője.

Mazursky eleinte színészként próbálkozott, először Stanley Kubrick Fear and Desire című, 1953-as művében szerepelt. Játszott a hatvanas évekbeli sci-fi tévésorozatban, az Alkonyzónában (The Twilight Zone). Feltűnt az 1976-os Csillag születik című Barbra Streisand-klasszikusban és a Carlito útja (1993) című Al Pacino-filmben. A magyar tévénézők láthatták a Maffiózók című sorozatban is, ahol Sunshine-t alakította két epizódban.

A kamera túloldalán sikeresebbnek bizonyult: írója és rendezője is volt az 1973-as Bob és Carol és Ted és Alice című filmnek, amelynek forgatókönyvéért először jelölték Oscar-díjra. Az Asszony férj nélkül című alkotásáért, amelyben egy jómódú New York-i feleséget otthagy a férje egy fiatalabb nő miatt, a legjobb operatőri Oscarra jelölték. Híres művei a Koldusbottal Beverly Hillsben (1986) és az Ellenségek – Szerelmi történet (1989).

Mazursky ukrán emigránsok gyermeke, 1930-ban született Irwin néven, amelyet gyűlölt, ezért érettségi után Paulra változtatott. Tavaly decemberben kapott csillagot a hollywoodi hírességek sétányán, idén életműdíjjal jutalmazta az amerikai forgatókönyvírók egyesülete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik