Kultúra

Elkezdődött a Budapest Pride fesztivál

A politika nem csak a piaci, hanem a civil és privát autonómiákba is behatol, folyamatosan hangulatot kelt az LMBTQ-emberek ellen – mondta Lakner Zoltán politológus a fesztivál megnyitóján.

Lakner kifejtette, hogy az elmúlt időszakban minden olyan változás bekövetkezett Magyarországon, amitől tartott. Szerinte már az sem igaz, hogy ha valaki hallgat, akkor azt békén hagyják.

A szervező Szivárvány Misszió elnöke, Nagy Szilvia hangsúlyozta, hogy bár nincs mandátumuk a politizálásra, mégis úgy látják, hogy a kormány a független civil szervezetek ellehetetlenítésére törekszik, politikája homofób, transzfób, szexista és rasszista.

Heller Ágnes filozófus szerint a szexuális diszkrimináció nem csak helytelen, hanem értelmetlen is. Szerinte mindenkinek más szükségletei vannak, amit el kell ismerni, ha azokat nem más kárára akarja kielégíteni. Ilyen szükséglet a szexuális orientáció is – mondta.

Esterházy Péter író véleménye szerint a tolerancia nem figyelmetlen beletörődés. A mai magyar társadalom reflexeiben intoleráns – fejtette ki.

A megnyitón az is elhangzott, hogy a szervezők is részesültek a Norvég Civil Alap támogatásából, ezért a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal náluk is vizsgálatot kezdeményezett. A hatósággal nem működnek együtt, viszont a támogatás és a program teljes anyagát, valamint elszámolását nyilvánosságra hozták az interneten.

A fesztiválon hatvan program lesz, kiállítások, koncertek, beszélgetések, filmvetítések várják az érdeklődőket 22 helyszínen. Július ötödikén szervezik meg a hagyományossá vált felvonulást, a Kossuth Lajos térről az Andrássy úton a Városligetbe mennek majd.

A fesztivál részletes programjáról itt tájékozódhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik