Kultúra

12 milliárdot fizettek egy Monet-képért

Az 1906-ban készült, négyzetalakú vászonra festett vízililiomos Monet-képért tízperces licitharc dúlt, ázsiai vásárlók is részt vettek a küzdelemben.

Claude Monet aukción elkelt műveit tekintve a második legnagyobb összeget, 32 millió fontot (több mint 12 milliárd forint) fizetett ki egy gyűjtő a festő egy képéért a Sotheby’s londoni aukcióján. Négy éve már szerepelt árverésen ez a festmény, akkor azonban senki nem adta meg érte a kikiáltási árat – írja az MTI.

Az árverési ház szerint a hétfői vásárlás is azt mutatja, hogy még mindig folyik a jól ismert mesterművek, a “trófeák” utáni globális “vadászat”, és a mostani siker annak köszönhető, hogy reálisabban becsülték fel a kép lehetséges árát.

Az aukción 46 modern és impresszionista műre lehetett licitálni, az eladás 122 millió fontos (46,6 milliárd forint) bevétellel zárult, csak négy kép nem kelt el.

Az estén Piet Mondrian 1927-ben festett kubista műve, a Composition with Red, Blue and Grey (Vörös, kék és szürke kompozíció) című alkotás is szép summáért ment el: 15,2 millió fontot (5,8 milliárd forintot) adott érte egy vásárló.

A kalapács alá került művek, köztük Sisley, Picasso, Manet és Kandinszkij munkái általában előzetesen becsült maximális áruk közelében keltek el, néhány festmény afölött – tájékoztatott a Sotheby’s.

Fotó: Europress/Getty Images/Rob Stothard

Ajánlott videó

Olvasói sztorik