Kultúra

Édes Hávdálá

Szombatbúcsúztató szertartással kezdődnek a Múzeumok éjszakája programjai a hódmezővásárhelyi zsinagógában.

A zsidó hagyományban a Hávdálával, azaz az elválasztás szertartásával ér véget Sábesz, emlékeztetve a hívőket arra, hogy különbséget kell tenni a szent és a mindennapi, a szombat és a hétköznapok között.

Június 21-én, a naplementét követően szombatbúcsúztatóval kezdődnek a Múzeumok éjszakája programjai a hódmezővásárhelyi zsinagógában. Az izraelita templomban és a Magyar Tragédia kiállítóhelyen természetesen a zsidó kultúráé lesz a főszerep.

A múzeumi esten elsőként Glasser Norbert valláskutató tart előadásokat a zsidó ünnepekről és szokásokról. E témákban filmeket is vetítenek majd.

Ezt követően Zsinagóga akusztik címmel két különleges koncertet tartanak a templom karzatán. Háromnegyed tízkor Mohai Tamás gitárművész és Szekeres Attila szájbőgős, majd tizenegy órakor improvizatív világ- és népzenét játszó Orbis Zeneműhely lép fel.

És, hogy mitől is lesz édes a Hávdálá: az egész este folyamán flódnikóstolóval várják szervezők a zsinagóga éjszakai vendégeit.

A flódni egy jellegzetes magyar zsidó sütemény, amelynek édes tésztalapjai közé különböző töltelékrétegeket, almát, diót, mákot és lekvárt tesznek; vagy ahogy az az est programajánlójában olvasható: a flódni sokféle tartalom egységes szerkezetben. Jelképezi az egymásra épülő és szervesen egyesülő kulturális rétegekből álló gazdag múltat és jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik