Kultúra

Hobo: náci vagyok, kommunista és zsidó

Nem tartozik egyik politikai oldalhoz sem, nem foglakozik a kultúrharccal. A hvg.hu-nak Hobo azt is elmondta, mire költi az NKA-tól elnyert 12 milliót.

Számtalan olyan publicisztikája van Adynak, amelyek döbbenetes módon analógok a mai Magyarországgal. Mintha ma írta volna ezeket a szövegeket! – mondja Hobo a hvg.hu-nak annak kapcsán, hogy májusban mutatták be Ady-estjét a Nemzeti Sínházban. Ennek ellenére aktuálpolitikát nem vitt a műsorba, nem ver oda egyik politikai oldalnak sem.

A mai kíméletlennek látszó kulturkampffal a művész csak annyiban foglalkozik, hogy „nem dumálok arról, hogy mit kéne csinálni ennek vagy annak, hanem csinálom”. „Nem tartozom sehová. Ezeknek náci vagyok, azoknak kommunista, a harmadiknak büdös zsidó: ebből látszik, hogy tök jó helyen állok.”

Nemrég számos zenész mellett Hobo is kapott az NKA-tól 12 millió forintot a „hobológia” összeállítására. Mit takar ez pontosan? A pénzből egy olyan anyagot készítenek el, amit könnyedén és jogtisztán fel tudnak használni az iskolákban. A zenész lemezeit, DVD-it Magyarországon és a határon túl is hosszú évek óta felhasználják az iskolai irodalmi és zenei oktatásban. Vannak egyetemek, ahol tanítanak rocktörténetet, s az ő műveit is bevették a tananyagba.

Az összeállítás elkészítésére és az anyag szerverre való feltöltésére, hozzáférhetővé tételére fordítják a pénzt. A Hobo-archívum címe: „Úton lenni boldogság”. „E gyűjtemény összeállítására kaptunk pénzt, amin több szakember dolgozik, én egy fillért sem kapok.”

A Hobóval készült teljes interjút ide kattintva olvashatja a hvg.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik