Kultúra

Eredeti a másolatnak hitt Rembrandt, 11,3 milliárdot ér

A festmény eredetiségéről már évtizedek óta vitáznak, most egy nyolc hónapos vizsgálattal tettek ennek pontot a végére.

Minden kétséget kizáróan eredeti az a harminc millió fontot (11,3 milliárd forint) érő Rembrandt-önarckép, amelyet még 2010-ben kapott adományként a National Trust brit műemlékvédelmi szervezet.

A délnyugat-angliai Buckland Abbeynek, a 16. században élt angol tengerész, Sir Francis Drake egykori otthonának falát díszítő festmény eredetiségéről 1968 óta folyt vita. A Cambridgeshire megyei Hamilton Kerr Intézetben (HKI) végzett nyolc hónapos vizsgálat azonban most minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy az alkotást valóban a holland művész festette. A National Trust szerint a kép védelméről extra biztonsági intézkedésekkel és különlegesen kialakított galériával gondoskodnak.

Az alkotás eredetiségét annak idején Horst Gerson Rembrandt-specialista és a holland festő munkásságát kutató Rembrandt Research Project szakemberei is megkérdőjelezték. A kutatók úgy vélték, hogy a festmény bizonyos részei nem eléggé kidolgozottak. Kilenc évvel ezelőtt azonban Ernst van de Wetering, aki 46 éve maga is kétségbe vonta a mű eredetiségét, arra a megállapításra jutott, hogy a festmény valóban Rembrandt saját kezű munkája lehet.

Mégsem egy tanítvány műve

A festmény egy vagyonos özvegy hagyatékából került a National Trusthoz 2010 szeptemberében. Az asszony férje ingatlanfejlesztő volt, de emellett ismert műgyűjtőként is tevékenykedett, aki elsősorban a holland és flamand alkotások iránt érdeklődött. Az 1635-ben készült portréról, amely fehér tollal díszített kalapban örökíti meg a festőt, sokáig azt hitték, hogy Rembrandt (1606-1669) egyik tanítványának a műve, és úgy értékelték, mint a 17. századi holland mester “stílusában” készült alkotást.

Christine Slottvedd Kimbriel, a HKI restaurátora szerint az önarcképet számos elemzésnek, köztük röntgensugaras, infravörös- és festékpigment-vizsgálatnak is alávetették, illetve a rajta szereplő aláírást is alaposan elemezték. A szakember szerint az óvatos tisztítással és a régi, elszíneződött lakkrétegek eltávolításával sikerült felfedni az eredeti színeket és a művész által alkalmazott festészeti technikát.

Az érdeklődők június 13-ától nézhetik meg az alkotást és ismerkedhetnek meg annak kalandos történetével az egykori apátság Rembrandt Revealed című tárlatán – adta hírül a BBC News.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik