Kultúra

A „világ leglázadóbb koncertzenekara” Budapesten

Szereti a világzenét? Odavan a multikultiért? Akkor ugye elég ha annyit írunk: Gogol Bordello, szombat, Budapest Park?

Az emigráns cigány-punkzene úttörői újra Budapesten játszanak. Az 1999-ben alakult együttes azért választotta Gogol nevét, mert az énekes, Eugene Hütz elmondása szerint az író volt az, aki becsempészte az ukrán kultúrát az orosz főáramba. Eredetileg egyébként, az egyik legnagyobb, Amerikába emigrált zeneszerző tiszteletére a „Hütz and the Béla Bartóks” nevet szerették volna adni a bandának, ám hamar kiderült, hogy ezzel túl nehéz befutni New Yorkban, így aztán maradtak az orosz klasszikusnál.

Zenéjük eklektikus: balkáni, cigány folkmotívumok keverednek a modern, pörgős, punk-rock hangzásvilággal, meggyőzően bizonyítva, hogy a hegedű és a basszusgitár békésen (békésen? ugrálva is!) megfér egymással. Dalszövegeik hasonló módon világítanak rá a bevándorló-lét, az otthontalanság egyre általánosabbá váló élményére.

Érdemes megfigyelni a frontember alakját is: a hatalmas bajszú, eszelős tekintetű, csenevész, tört angolsággal beszélő, ám rendkívül olvasott Eugene Hütz filmszínészként is tevékenykedik. A Minden vilángol (Everything is illuminated) című kelet-európai „road movie”-ban például Elijah Wood mellett kapott főszerepet.

Egyszóval, ha pörgős, dallamos muzsikára, elmés dalszövegekre, és persze egy nagyon nemzetközi, ám mégis harmonikus közösségre vágyik, a Rolling Stone magazin által a „világ leglázadóbb koncertzenekará”-nak kikiáltott Gogol Bordelloval, akkor szombaton koraeste irány a Park!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik