Kultúra

Magyar filmet is díjaztak Zlínben

A Nyuszi és Őz című Vácz Péter rendezte magyar gyermekfilm kapta a 35 éven aluli alkotók Hermína Tyrlová díját az idei, immár 54. zlíni gyermek- és ifjúsági filmfesztiválon.

Az ünnepélyes díjkiosztásra szerdán este került sor a morvaországi Zlínben. Az eseményt a fesztivál fő támogatója, a közszolgálati Cseh Televízió második csatornája élőben közvetítette. A fesztivál fődíját, a gyermekeknek szóló legjobb játékfilmért kijáró Aranyharisnyát a Philippe Muyl rendezte The Nightingale című francia-kínai alkotásnak ítélte a zsűri.

A nagy hagyományokkal rendelkező és népszerű egyhetes rendezvény díszvendége az idén Lengyelország volt. Jövőre ez a megtiszteltetés Németországot éri.

A fesztiválon bemutatott több száz, gyerekeknek szóló különféle filmet az idén 107 ezren tekintették meg, ami új látogatói rekordot jelent. A filmvetítések mellett a fesztiválon számos kísérő rendezvény is volt, amely közelebb hozta a gyerekekhez a filmművészetet és a médiát.

A szintén hagyományos szakmai konferencia témája az idén a gyerekeknek szóló televíziós hírműsorok tartalma és formája volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik