Kultúra

Lazulás felsőfokon: a trencséni Pohoda Fesztivál

Fesztiválozni sokféleképpen lehet, aki azonban világhíres zenekarokra kíváncsi, annak sokszor bizony el kell viselnie a fogyasztói társadalmat kiszolgáló (fenntartó) cégek, agysejt-pusztító versenyét a kegyeinkért (pénzünkért). De biztosan így kell ennek lennie? Nem feltétlenül.

A reklám-, és marketingvilág erőszakosságának árnyékában kifejlődött fesztiváltudatunk számára igazi felüdülés egy olyan rendezvény, mint a szlovákiai Trencsénben található Pohoda Fesztivál. A nemes egyszerűséggel csak lazulásnak (a pohoda szó jelentése) elnevezett fesztivál minden ízében tökéletesen megfelel azok számára, akik mára már megcsömörlöttek a nagy fesztiválokon tapasztalható őrülettől, vagy egyszerűen tisztában vannak vele, hogy ők nem azok, akiknek bármit le lehet tolni torkán. Azoknak szól ez a pár napos buli, akik nem kedvelik a mindent körülölelő, fogyasztásra serkentő promócióktól terhes közeget, mindemellett viszont részesülni szeretnének a kiválóbbnál kiválóbb zenekarok koncertjeiből, és a szó valódi értelmében vett fesztiválhangulatból, a zenei fesztiválok felszabadultságából.

A Pohoda mindeddig sikeresen vette az akadályokat és mutat követendő példát arra, hogy miként lehet emberivé tenni egy ilyen jellegű tömegrendezvényt. Mi módon lehet megtalálni a kényes egyensúlyt a mianstream és az underground zenekarok egyidejű bemutatásakor. Hogyan lehet a világsztárokat és a jövő sztárjait, a tömegekhez szóló és a különböző szubkultúrák igényeit kielégítő művészeket is egyaránt bemutatni a tisztelt nagyérdeműnek, mindezt pedig úgy, hogy egyik se menjen a másik rovására. A különböző nagyságú, műfajú és ismertségű, ám minden esetben minőségi zenéket játszó zenekarok különös elegye az, ami ezen a fesztiválon megjelenik.

 

 

Az idén július 10. és 12. közötti három napban, a Budapesttől mindössze 300 kilométerre lévő fesztiválon olyanok szórakoztatnak majd minket, mint a Travis, a Goldfrapp, a Suede, Kelis, a Tame Impala, a leglátványosabb előadás pedig egyértelműen – a hazánkat sajnos ezúttal elkerülő – Kraftwerk 3D-s produkciója lesz. Mindezek mellett pedig olyan zenei élményekkel gazdagodhatunk, mint az argentin Juana Molina varázslatos előadása, a számunkra igazán egzotikusnak ható, koreai etno-posztrock Jambinai, vagy a japán csaj-rockzenekar, a Tricot koncertje. Itt lesz még a nálunk is jól ismert Transglobal Underground, akik ezúttal az albán fúvószenekarral, a Fanfara Tiranával közös produkciójukkal lépnek színpadra, de olyan különlegességben is részünk lehet, mint az Ukrán Filharmonikusok előadása a nagyszínpadon. Természetesen az itt említett produkciók mellett számos nagyon jó szlovák és cseh zenekarral is megismerkedhetünk és különböző teljesen ismeretlen, garantáltan jó minőségű zenébe futhatunk bele jártunkban-keltünkben. (Javaslom a fesztivál honlapján lévő fellépők közötti bogarászást, ahol bele is hallgathatunk az előadók egy-egy dalába.)


Jön a Kraftwerk is
Kép forrása: kraftwerk.com

A fesztiválra a háromnapos bérlet ára elővételben 89, a helyszínen 119 euró (limitált számban, hogy mindenki kényelmesen szórakozhasson). No, és persze semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül a – nem csak fesztivál viszonylatban – elfogadható áron kapható, finom világos és barna söröket, a kofolát, valamint a – nálunk lapcsánka, vagy tócsni néven ismert – bramborakot sem.

Lazulásra felkészülni, Pohoda!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik