Kultúra

Meghalt az Alphaville billentyűse

Elhunyt Martin Lister. Az 52 éves zenész, dalszerző 1995-től szerepelt a német újhullám, szintipop egyik legfontosabb csapatában, amely a nyolcvanas években érte el nagy sikereit.

“Mindannyian szótlanok vagyunk, sokkolt minket a hír. Az Alphaville már sohasem lesz olyan, mint eddig” – búcsúztak az Alphaville tagjai az 52 évesen elhunyt Martin Listertől a zenekar Facebook-oldalán.

A híradás szerint Martin Lister május 21-én, váratlanul hunyt el. “Csodálatos billentyűst, hozzáértő és tehetséges zeneszerzőt, leginkább pedig értékes barátot vesztettünk el” – írta Marian Gold, az Alphaville alapítója, énekese, David Goodes gitáros, Jakob Kiersch dobos, Maja Kim basszusgitáros, valamint a menedzsment.

Martin Lister 1995-ben csatlakozott az Alphaville-hez, amely akkor már túl volt első korszakának hatalmas sikerein, az olyan slágereken, mint a Forever Young, a Big in Japan, a Sounds Like a Melody, a The Jet Set vagy a Dance With Me. A csapat hosszú ideje nem turnézott, és működése is rendszertelen volt. Az Alphaville Lister beszállásával lett ismét aktív; nem csak billentyűsként, de zenei rendezőként is sokat tett hozzá a zenekar felfrissüléséhez.

A koncertek mellett komoly szerepet játszott a csapat eddigi utolsó albuma, a 2010-ben megjelent Catching Rays on Giant dalaiban, egy számot, a Call Me Downt ő maga énekelte el.

Az Alphaville idén ünnepli 30. születésnapját, a csapat ebből az alkalomból szeptemberre nagyszabású koncertet tervezett Párizsban és új lemezt is kilátásba helyezett. Meg nem erősített források, hazai rajongóoldaluk, a www.alphaville.hu információi szerint szó volt egy újabb magyarországi fellépésről is, szeptember 6-án a Miskolci Sörfesztiválon. Az utóbbi években többször felléptek nálunk, 2011-ben az alsóörsi Harley-Davidson Fesztiválon, 2012-ben a rakamazi Hegyalján, tavaly pedig Szegeden, a Déja Vu fesztiválon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik