Kultúra

Árvízi szuperhős nyomába eredtünk Pesten

Tudod-e, miért dobták régen kulcsaikat a pesti kávézók a Dunába? A Budapest Smartwalks okostelefonon adja meg a választ. A Fiatal Magyar Művészek Egyesülete új, interaktív sétáján belvárosi legendák és a múlt nyomába eredhetünk. Dollárboltok, titkosügynökök, kaszinóból kitiltott hölgyek és egy vaskereskedés a Váci utcában; ezek mind szerepelnek a palettán. Sőt, még egy magyar szuperhős is. Érdemes nekivágni.

A Budapest Smartwalks csapata komoly kutatással számtalan információt, városi legendát gyűjtött össsze, melyeknek köszönhetően a vidékről Budpestre látogatók és a külföldi turisták rendhagyó módon ismerhetik meg a megújult Ferenciek terét és környékét.

De bőven jut olvasnivaló az épületeket, szobrokat ismerő budapestieknek is: a letűnt korokat megörökítő történetek a város pezsgő helyszínein okostelefonon kelnek életre. Ha valakinél pedig véletlenül nincs kéznél mobilinternet, néhány állomáson az utazó ingyenes wifi hot-spoton át barangolhat időben és térben.

Az útvonal kényelmesen, saját tempóban, önállóan is bejárható. Érdemes gyerekekkel is sétára indulni: a patinás épületek között okostelefonon olvasni nekik is izgalmas élmény lehet. Estefelé pedig a nyüzsgő sétálóutca, a zsonglőrök és utcazenészek bizonyosan lekötik őket. Az útvonal időben is jól tervezett: az egy-másfél óra nem kevés, nem sok.

Egy okoselefon, QR-kód olvasóval

A belváros „új Főutcáját” is érintő sétaútvonal a Ferenciek téri templomtól tíz állomáson keresztül vezeti az érdeklődőket, és mesél a helyszínhez kapcsolódó érdekességekről, városi legendákról. Például mindjárt arról, hogy ki viselkedett az 1838-as árvíz idején igazi magyar szuperhősként.

A sétaútvonal közelében lévő lelőhelyeken információs füzet található, amely a rövid angol és magyar nyelvű helyszínleírások mellett vonalkódokat is tartalmaz. Csernai Kata, a QR-kódos koncepció kidolgozója ezekhez például az ingyenesen letölthető RedLaser QR-kód olvasót ajánlja, de természetesen számtalan egyéb lehetőség is a rendelkezésre áll.


Fotó: Budapest Smartwalks

A füzetben lévő kódok leolvasása után az érdeklődők egy interaktív weboldalra jutnak, ahol történeteket olvashatnak többi között dollárboltokról, titkosügynökökről, kaszinóból kitiltott hölgyekről, és egy vaskereskedésről a Váci utcában.

Ugyanitt lelkes városbarátok és utazók hozzászólhatnak, feltölthetik és a Facebookon megoszthatják saját történetüket, fotóikat. Így idővel létrejöhet a felhasználók által szerkesztett, mellette szakmailag megfelelően moderált közös „budapesti Wikipédia”, egy várostörténeti tudásbázis.

A jövő vonalkódos idegenvezetője

A Budapest Smartwalks projekt egyik célja, hogy okostelefon segítségével önállóan is bejárható budapesti, és később vidéki sétaútvonalak kialakításával a QR-kódos technológia használata Magyarországon minél szélesebb körben épüljön be a mindennapokba.

Lakatos Bernadett, az egyesület vezetője elmondta: amint a megfelelő források rendelkezésre állnak, a következő lépés az egyes helyszínek tartalmaihoz vezető QR-kódok fizikai kihelyezése lesz. Ezt eredetileg is tervezték, ám a szűk határidők és az engedélyeztetési eljárások hosszú átfutása miatt még nem valósulhatott meg. A kódok elhelyezésekor természetesen gondolnak majd a gyerekekre is.

Elképzelhető az is, hogy a most kialakított első sétaútvonal a jövőben újabb látványosságokkal fog kiegészülni – tette hozzá a projektgazda. Mivel a belváros legalább kétszer ennyi látnivalót rejt, bőven rendelkezésre áll még feldolgozandó anyag.

Vidékre is szeretnék majd elvinni a legendákra épülő projektet; bíznak abban, hogy a helyi önkormányzatok támogatják majd a kezdeményezést. Hogy elsősorban milyen lehetséges vidéki helyszínekre gondolnak?

“Egyetemi városaink, a Balaton, és történelmünk, vagy irodalmunk szempontjából neves, vagy hírhedt helyek, települések szerepelnek a képzeletbeli listámon” – mondja Lakatos Bernadett.

Az „önjáró” séta koncepcióját a jövőben is igyekeznek megőrizni, ám ha valaki csoportos szervezésben, “élőben” szeretne hallani a városi legendákról, lesz rá lehetősége.

Az eddig rohamtempóban, két hét alatt megvalósult miniprojektet Belváros-Lipótváros Önkormányzata, valamint az Európai Unió támogatta. Ez az összeg az első séta kivitelezésére – webfejlesztés, grafikusi munka, arculattervezés, kutatómunka, szövegírás – volt elegendő.

Ahhoz, hogy az ötletgazdák további kerületekben, vidéki városokban újabb sétaútvonalakat, digitális élménytúrákat szervezhessenek, minden támogatásra nyitottak.

Tényleg siker

Az eddigi visszajelzések nagyon biztatóak. „A séta debütálása óta nagyon sok pozitív visszajelzés, megkeresés érkezett, sokan írtak rólunk. Külön büszkeség számunkra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia felkérésére egy konferenciára érkezett kutatócsoportot mi látunk vendégül ezen a rendhagyó tematikájú sétán” – mondta Lakatos Bernadett.

Akit a pezsgő jelenben érdekel Budapest belvárosának gazdag múltja, induljon sétára. Ha pedig kedve van hozzá, ossza meg élményeit, történeteit okostelefonján, a csapat Facebook-oldalán.

És, hogy miért vetik kulcsaikat a Dunába a kávéházak? A régi hagyomány állítólag szerencsét hoz nekik. Ráadásul ez igaz is lehet, hiszen az útvonalon találhatók közül az egyik, kisebb szünetekkel, de a nyitása óta üzemel.

Fehér Dalma

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik