Kultúra

Santana a rasszizmus ellen

A világhírű gitárvirtuóz a 2015-re kitűzött jótékonysági koncerttel bátorítást és motivációt szeretne adni a fekete és latin-amerikai fiataloknak.

A veterán zenész Floridába tervezi a koncertet, amelynek előkészületeit Harry Belafonte világhírű amerikai énekessel és emberjogi harcossal, valamint Dolores Huerta polgárjogi aktivistával végzi. A zenész reményei szerint számos hírességet, köztük Jamie Foxx színész-énekest is sikerül megnyerniük a rendezvény számára.

Santanát többek közt a Los Angeles Clippers profi kosárlabdacsapat tulajdonosának, Donald Sterlingnek a rasszista megnyilvánulásai ösztönözték cselekvésre. (A közelmúltbeli botrány az után robbant ki, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen valószínűleg Sterling hallható, amint – egyebek között – azt mondja barátnőjének, hogy ne vigyen feketéket a csapata meccseire.)

“Engem nem a showbiznisz, a szórakoztatóipar érdekel, én aktivista vagyok” – mondta Santana az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában. Hozzátette: “Olyan ember vagyok, aki szenvedéllyel hiszi, hogy a megfelelő dalokkal és a megfelelő időzítéssel, képesek vagyunk megváltoztatni a világot és leszámolni a gyűlölettel, illetve félelemmel”.

A zenész a You Cannot Break My Spirit (Nem tudod megtörni a lelkem) címet adta a rendezvénynek, és azt szeretné, ha a koncertet az Egyesült Államok börtöneiben is közvetítenék, hogy reményt adjanak a rács mögött ülőknek.

A Grammy-díjas előadó legújabb, Corazon című lemeze a kilencedik helyen debütált a múlt héten az amerikai Billboard 200-as albumeladási listán. A korong olyan előadók közreműködésével született meg, mint Juanes, Gloria Estefan és Miguel.
Mások mellett Santana és Wyclef Jean jegyzi a 2014-es labdarúgó-világbajnokság hivatalos dalát, a Dar um Jeito (We Will Find A Way) című számot is, amelyet a torna Rio de Janeiróba meghirdetett döntőjén fognak előadni.

A 66 éves előadó nevéhez fűződik továbbá az idei nyár egyik legizgalmasabb zenei kínálata: Santana és Rod Stewart pénteken kezdik meg 18 állomásos észak-amerikai turnéjukat a New York állambeli Albanyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik