Kultúra

Három generáció egy tárlaton

A Gorka család alkotásaiból nyílik nagyszabású kiállítás szombaton délután a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban.

Gorka Géza, Gorka Lívia és Gorka Focht Géza – a huszadik századi magyar kerámiaművészet három kiemelkedő alkotója; egy művész család három generációjának három képviselője.

Az ő alkotásaikból nyílik – a keramikus dinasztia szinte teljes munkásságát reprezentáló – időszaki kiállítás május 17-én, szombaton délután négy órakor Hódmezővásárhelyen, a Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban.

A tárlatot a hivatalos megnyitó előtt Pannonhalmi Zsuzsa, a kiállítás kurátora, valamint Dunai Adrienn és Czakó Czene Anna, a szentendrei Ferenczy Múzeum munkatársai mutatták be a sajtó képviselőinek.

Valamennyien hangsúlyozták, az életművek jól elkülönülnek egymástól. A múlt század három iparművészeti ága sejlik fel a család közös gyűjteményében. Nem utánozták, nem másolták egymást, ami még egyedibbé teszi a tárlatot.

A kiállítást szombat délután Kálnok-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, a Gorka-hagyatékot őrző szentendrei Ferenczy Múzeum igazgatója nyitja majd meg. Köszöntőt mond Lázár János országgyűlési képviselő.

A tárlat augusztus 22-éig lesz látható a vásárhelyi közgyűjteményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik