Kultúra

Rákosi a priccsen, ma még fejetlenül

Egy vaságyon ülve figyeli majd a Csillag egykori bitóját a kommunista diktátor az Emlékpont Múzeum legújabb tárlatán.

Csütörtök délután mutatták be a sajtó képviselőinek az Emlékpont új, Rákosi börtönei című, az ötvenes évek büntetés-végrehajtási intézeteinek vérfagyasztó hangulatát megidéző időszaki kiállítását a múzeum Galéria-termében. A szombattól megtekinthető tárlat többek közt a szegedi Csilllagbörtön bitófájával és egy eredeti tárgyakból berendezett börtöncellával kelti életre a kommunista rezsim fojtogató hangulatát.

Rekonstruált börtöncella, eredeti ajtóval (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

A kiállítás különlegessége, hogy egymás mellé állítja Rákosi Mátyás csillagbeli zárkáját, a nevével fémjelzett korszak börtöneinek és internálótáborainak világával.

A tárlat nem csak az ötvenes évek büntetés-végrehajtásáról ad – egy korántsem teljes – körképet, hanem a cím kétértelműségének megfelelően felidézi azt is, ahogy Rákosi Mátyás a Csillagbörtönben raboskodott a harmincas években. Az előbb nyolc és fél évre, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Rákosi kivételesen jó elbánásban részesült a Csillagban. Zárkája egész nap nyitva volt, szabadon járkált írnoki helye és a cella között. Időnként a politikai foglyokkal párttaggyűléseket is tarthatott – mondta el a kiállítás kapcsán Elek András, a múzeum sajtóreferense.

Rákosi Mátyás feje, egyelőre még újságpapírban. (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

A tárlat bemutatóján részt vett Árva László, az Emlékpont szakmai főtanácsadója, Vincze Gábor, a közgyűjtemény történésze, valamint Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere is.

A városvezető elmondta, a kiállítás elsődleges célja, hogy a börtönök világán keresztül bemutassa mindazt a gyalázatot, amit az ötvenes évek politikai rezsimjéhez kötünk.

Rákosi börtönei című tárlat egy ismeretterjesztő kiállítás és egy emlékhely is egyben. Tiszteleg mindazok előtt, akik áldozataivá váltak a diktatúrának – erről már Árva László beszélt. Mint mondta egy olyan rendszer mementója épül a múzeumban, amely alatt az egész ország egy nagy börtön volt.

Árva: kiállítás és emlékhely (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

Vincze Gábor, a múzeum vezetőjéhez kapcsolódva elmondta, fontos, hogy a forradalom utáni megtorlás áldozatai mellett, az 1948 és 1956 között meggyilkolt, megkínzott és bebörtönzött emberekről is megemlékezzünk.

A kiállítást május 17-én, szombaton 11 órakor nyitják meg a nagyközönség előtt A tárlat szeptember közepéig lesz látható. A tervek szerint az ország más városaiban is bemutatják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik