Kultúra

Török segítséggel szépítenék Egert

Az egri várban lévő Törökkert és a Valide Sultana fürdőrom fejlesztésében, valamint a Minaret környezetének feltárásában való török részvétel lehetőségéről is tárgyalt Sakir Fakili török nagykövettel Habis László egri polgármester Budapesten - közölte az egri polgármesteri hivatal szerdán az MTI-vel.

Habis László a keddi megbeszélésről elmondta, hogy elképzeléseik szerint a várban zajló felújítás részeként megújuló, a látogatók elől évtizedek óta elzárt Törökkertben és a belváros rehabilitációjának keretén belül látogathatóvá tett Valide Sultana fürdőromban a török kultúrát bemutató látványosságok kaphatnának helyet.

A polgármester közlése szerint várhatóan még az idén elkezdődik a Minaret alapjának megerősítése és a homlokzat-felújítás első üteme is. Hozzátette: a műemlék környezetének feltárásánál számítanak a török fél közreműködésére.
Habis László ugyanakkor rámutatott: a vár, a fürdőrom és a Minaret is állami tulajdonban van, Eger csak a kezelője a műemlékeknek, ezért az önkormányzat szorosan együttműködik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel.

Az egri polgármesteri közleménye szerint a nagykövetnek Törökország nemzetközi kapcsolatokért felelős ügynökségével, a Turkish International Cooperation Agency-vel való egyeztetése után derül ki pontosan, hogy a török fél milyen részt vállalna nemzeti értékeiknek és kultúrájuknak egri bemutatásában, a városban található török emlékek állagmegóvásában, attraktivitásának növelésében.

A közlés szerint Sakir Fakili és Habis László kulturális programokról is egyeztetett: a Török Köztársaság elsősorban folklór együtteseket hozna Egerbe a nyári rendezvények idejére. Megállapodás született arról is, hogy a nagykövet a nyár folyamán felkeresi Egert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik