Kultúra

Meghalt az Oscar-díjas rendező

Elhunyt Malik Bendjelloul, a Rodriguez nyomában című, tavaly Oscar-díjat nyert dokumentumfilm 36 esztendős svéd rendezője.

A filmes kedden este halt meg Stockholmban, halálának körülményeiről a rendőrség csak annyit árult el, nem merült fel bűntény gyanúja. A halálhír mélyen megrázta a svéd filmes társadalmat. “Mindannyiunkat sokkolt a hír. Malik Bendjelloul az egyik legizgalmasabb filmesünk volt, ezt fényesen bizonyította tavalyi Oscar-díja is” – mondta Jan Goransson, a Svéd Filmintézet szóvivője. Hozzátette, hogy Bendjelloul halála előtt egy új mozifilmen dolgozott, de erről nem árult el részleteket.

Bendjelloul a kilencvenes években gyerekszínészként dolgozott egy svéd tévésorozatban, felnőtt pályafutását a svéd közszolgálati televízió egy kulturális műsorának riportereként kezdte. Anyaggyűjtés közben talált rá a hetvenes években, a fajüldöző rendszer idején Dél-Afrikában kultsztárrá vált detroiti dalszerző-énekes, Sixto Rodriguez történetére. A rockzenész, akinek zenei pályája Amerikában hamar megfeneklett, még csak nem is tudott arról, hogy mekkora hősként és sztárként tisztelték a világ másik felén, építkezéseken dolgozott Detroitban.

Bendjelloul négy évig forgatta a dokumentumfilmet, amelyben szinte krimibe illő fordulatokkal idézte fel nyomozását az énekes után. A film elkészítésének negyedik évében már szinte minden tartalékát felélte, és szponzora is kihátrált a produkcióból, így aztán más munkákat vállalt, hogy egyenesbe jöjjön, majd mobiltelefonjával fejezte be a felvételeket, és maga készítette a szükséges animációkat is.

2013-ban a Rodriguez nyomában elnyerte a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját. A produkció számos egyéb rangos elismerést kapott, és újabb lökést adott Bendjelloul karrierjének is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik