Kultúra

Tarol Aj Vej-vej Berlinben

Már százezer látogató fordult meg a kínai képzőművész kiállításán.

Kapcsolódó cikkek

Aj Vej-vej pályafutása eddigi legnagyobb, Evidence (Bizonyíték) című tárlatát két évig tartó előkészület után nyitották meg a német fővárosban. Az egykor a berlini iparművészeti múzeumnak otthont adó Martin Gropius Bau 18 termében összesen 3 ezer négyzetméteren berendezett kiállítás főleg a művész életének utóbbi éveire koncentrál, a felemás kínai modernizációra, valamint Kína és a Nyugat viszonyára reflektáló alkotásokat vonultatva fel – írja az MTI.

Gereon Sievernich kurátor, a Martin Gropius Bau igazgatója a dpa német hírügynökségnek arról számolt be, hogy a kiállítás iránti érdeklődés töretlenül nagy. Hozzátette: egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy a kínai hatóságok feloldanák Aj Vej-vej három éve fennálló utazási tilalmát, és a kínai művész Berlinbe látogathatna. A kiállítás megnyitóján a német kormány kulturális államminisztere, Monika Grütters is felszólította a pekingi vezetést, hogy “végre adják meg Aj Vej-vejnek az utazás szabadságát”.

Állandó megfigyelés alatt

A kínai politikai és társadalmi viszonyok kritikusaként is ismert Aj Vej-vej jelenleg dolgozhat és alkotásait értékesítheti is külföldön, ugyanakkor nem rendezhet kiállítást a hazájában, nem kap útlevelet és állandó megfigyelés alatt tartják. Adócsalás vádjával per is folyik ellene.

Gereon Sievernich jelezte: rendszeresen tájékoztatják a művészt a kiállítás nagy látogatottságáról, akit ez “nagy örömmel tölt el”.

A számos, kifejezetten Berlin számára készített installációt felvonultató kiállítás július 7-éig látogatható. A tárlatot egy sor rendezvény, előadás kíséri, amelyek fő témája a művészet, a politika és a szólásszabadság kapcsolata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik