Kultúra

A kultúráé a főszerep

Komolyzene és kortárs színház a BFMK májusi programjában.

Barokk zenével és egy modern darabbal, népi színházzal és egy nagy vásárhelyi író előtt tisztelgő emlékesttel várja a közönséget május első felében a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

A barokk kor gyöngyszemeiből (május 6.)

Forrás: Youtube.com/Arca Della Memoria

Arcangelo Corelli Concerto grosso és Johann Sebastian Bach III. Brandenburgi verseny című versenyműveivel, a barokk zene páratlan alkotásaival Hódmezővásárhelyen koncertezik a Szegedi Kamarazenekar, a Dél-Alföld vitathatatlanul legjelentősebb komolyzenei együttese. A zenészeket a kedd délután fél háromkor kezdő előadáson Kosztándi István, koncertmester, kiváló magyar hegedűművész vezeti majd.

Algernon-effektus (május 8.)

Forrás: Youtube.com/Lénárd Ilyés

Daniel Keyes Virágot Algernonnak című regényét adaptáló monodrámáját mutatja be a közönségnek május 8-án, este hét órától Illyés Lénárd, hódmezővásárhelyi származású független művész. Az Algernon-effektus című egyszemélyes, kísérleti darab, a film és a színház eszköztárát együttesen felhasználva, apró jelenettöredékeken keresztül mutatja be az együgyű Charlie Gordon zsenivé válásának történetét.

Történet amely, rólad is szólhatna (május 9.)

Forrás: Youtube.com/Létezés Kulcsa

A Rólad is szólhatna című könyv bemutatójára invitálja a BFMK, május 9-én, este hét órára a vásárhelyi olvasóközönséget. A kötetben a szerzőnő, Turi Andrea csapásokkal, tragédiákkal teli életébe enged betekintést, egyúttal igyekszik támaszt és megoldásokat adni sorstársainak.

Hetvenkedő János (május 12.)

Forrás: Youtube.com/Magyar Népmese Színház

„Addig kergessen az isten botja, míg meg nem tanulsz félni!” Ezekkel a szavakkal indítja útjára az édesanyja Jancsit, ezt a világ lustája szófogadatlan fiúcskát. Számtalan kalandba keveredik, de igen tanulságos, hogy végül mitől is tanul meg a félni. Bizony a dolog nyitja Hajnalka királykisasszony. Ez a népmese arra tanít meg bennünket, hogy ha üres a szívünk, nincs benne egy csöpp érzelem sem, bolyonghatunk a világban, sehol sem leszünk otthon. A szemünk láttára lesz a gézengúz Jancsiból, egy fele királysággal is elbíró János – olvasható a Hetvenkedő János című darab rövid leírása a május 12-én Hódmezővásárhelyre látogató Magyar Népmese Színház programajánlójában. A színdarabot háromszor (tíztől, egytől és fél kettőtől) mutatja be a társulat a vásárhelyi közönségnek.

Kárász József Emlékest (május 13.)

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Kárász Józsefre, a kiváló hódmezővásárhelyi íróra emlékeznek a születésének 100. évfordulója alkalmából május 13-án, este hat órától a BFMK-ban. Az emlékesten fellép, többek közt a művelődési központ színköre, több vásárhelyi énekegyüttes, a Városi Vegyeskar, valamint a Péczely Attila iskola fiatal zenésznövendékei is. Kísérő programként a BFMK hímző szakköre és Hegyi Flórián fafaragó tartanak kiállítást a központ első emeletén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik