Kultúra

A Délvidék visszacsatolására emlékeznek

A hadműveletek vásárhelyi katonái előtt tiszteleg május elsején a Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend.

A Délvidék visszacsatolására és a vásárhelyi honvédek hazatérésére emlékezik a Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend május 1-jén, csütörtökön délután öt órától a Kossuth téren, majd hattól Imre Pál szakaszvezető, a város hősi halottjának sírja előtt, a Kincses temetőben.

A Magyar Királyi Honvédség – vásárhelyi katonák helytállásának is köszönhetően – 1941 áprilisában 11 ezer négyzetkilométernyi területet foglalt vissza a délen. Bácska, valamint a Drávaszög, a Muraköz és a Muramellék visszakerült Magyarországhoz, vele együtt pedig több mint egymillió ember.

Forrás: Trianon Társaság

A honvédek május elsején tértek vissza állomáshelyükre. A hazatérő katonákat már az algyői hídnál fogadták, s egészen a Kossuth-térig kísérték négy diadalkapu alatt Kopáncs, Kishomok és Vásárhely lakosai. A korabeli leírások szerint annyi virágot még soha nem láttak Vásárhelyen, hiszen bokáig járt az orgonában a város közönsége és a hős fiúk csapatait valósággal virágerdővel árasztotta el. A Szabadkát elfoglaló vásárhelyi katonák elhozták a 22 esztendős trianoni határkövet és elhelyezték a Kossuth téri Hősi emlékmű elé – mondta el Elek András a Trianon Társaság képviseletében.

Az öt órakor kezdődő rendezvényen többek közt a határkő egy hiteles másolatát is felállítják majd az emlékezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik