Kultúra

Kedden startol a Mediawave

Megismerhetjük az életet egy varjú szemszögéből, és a magyar punkszcéna veteránja, az Auróra is tiszteletét teszi a komáromi erődben.

Ismét a komáromi Monostori Erőd ad otthont a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlétnek, amelyet idén április 29-től május 3-ig rendeznek meg. A filmes programokhoz zenei, képzőművészeti, irodalmi események kapcsolódnak, kiemelt vendég a Felvidék.

Női forma és varjú

Az idei filmes versenyprogram 119 alkotásból áll, ebből a nemzetközi szekcióban 88, a magyarban 31 mű látható. A játékfilmek között látható lesz mások mellett a dél-koreai-francia-vietnámi koprodukcióban készült Tavaszi koan című alkotás (rendező: Ma Ho-lu) vagy a Minden okkal történik című namíbiai tragikomédia, Florian Schott rendezése. Az animációs filmek között a francia Louis Jean Gore Bille blues éneke című műve, az észt Ülo Pikkov Ada+Otto című, egy varjút a középpontba állító mozija, valamint a női forma ikonografikus képiségét feltáró ausztrál Morphette (Magda Matwiejew).

Mintegy ötven koncert, illetve az Occupy mozgalom szellemiségéhez köthetően különböző műhelyek közötti spontán együttműködés szerepel a Mediawave zenei programjában. Akusztikus koncertet ad az Auróra punkzenekar, játszik a kortárs dzsessz svájci képviselője, a Paeffgen & Dill, a balkáni cigányzenét előadó holland-belga Balcony Players, az osztrák-olasz blues-soul Raphael Wressnig & The Soul Gift Band vagy az andalúz flamenco zene- és tánckar, a Davinia Jaén Flamenco Band.

Budapesten Balaton is lesz

A Mediawave egyik zárórendezvényét Budapesten tartják: május 4-én vasárnap a Gödör Klub a Víg Végnapjaink című rendezvénnyel búcsúzik a Király utcától. Bárdos Deák Ágnes énekes, író, a Gödör Klub munkatársa az MTI-nek elmondta: az annak idején az Erzsébet téren tíz évet töltött klub és csapat nem találta igazán a helyét a Király utcában, ezért továbbáll, augusztustól új helyen nyit, egyelőre nem dőlt el, hol.

“A záróbulin lesznek a Mediawave-től kapott filmek, fellép az andalúz flamenco zenekar, a Balaton, Bérczesi Róbert, Sebő Ferenc és mások” – fejtette ki Bárdos Deák Ágnes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik