Kultúra

Fingcsata egy ötszázéves japán tekercsen

A szamurájok leghíresebb fegyvere, a híres japán kard, a katana, de azt tudta, hogy a testüregükből feltörő gázok is harcra termettek?

Az „őrült japánok” már ötszáz éve is képesek voltak sokkoló(an vicces) alkotásokat létrehozni, nem csak a televíziózás korára váltak furcsává. Ezt bizonyítja Hegassen-tekercs, azaz a Fingcsata-tekercs, amely kétszáz éve készült, és feltehetően egy még ősibb, nagyjából 5-600 éves festmény reprodukciója – írta kedvenc Japánnal foglalkozó oldalunk, a RocketNews24.

A fingós viccekkel teli tekercset a tokiói Waseda Egyetem őrzi, és bedigitalizált változatát az internetnek köszönhetően már bárki megcsodálhatja. A több jelenetet is tartalmazó irat minden bizonnyal egy történetet mesél el, de mi nem nagyon tudtunk rájönni, hogy mi is történhet pontosan a rajzokon. Azon kívül, amit már a tekercs íme is ígér: emberek finganak egymásra, méteres sugárban engedve ki alsó felükből a bódító gázok, olyan erővel, hogy akár még egy lovas(fing)rohamot is képesek megállítani, vagy pajzsként használt falemezeket áttörni. Íme:

A saját fegyverüket fordítják legyezőkkel a támadók ellen


Elsöprő erejű támadás


Még a pajzsként használt falemez sem áll ellen az átütő erejű támadásnak

Ha szeretne bővebben megismerkedni a japán kultúra eme remek vívmányával, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik