Kultúra

Egy letűnt birodalom nyomában

Afganisztánba kalauzolja el a hallgatóságot a Tornyai-múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozatának következő előadója.

Közép-Ázsiába, egy letűnt birodalom központjába, az afganisztáni Mes Ayna ókori lelőhelyeire vezeti a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti sorozatának hallgatóságát a program e havi előadója, Paluch Tibor. A szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze, egy nemzetközi archeológus csapat tagjaként 14 hónapot töltött a kelet-afgán városban, annak több ezer éves kincseinek feltárásával, tanulmányozásával.

Az egykori település hosszú-hosszú feledésben töltött idő után 1963-ban került elő, amikor egy francia geológus Logar tartomány feltérképezésére indult. Mes Aynak beszélő neve keltette fel az érdeklődését, amely dári nyelven “kis réz kutat” jelent. Az eredmények azt mutatják, hogy a területen a Kusán Birodalom eddig ismeretlen központja helyezkedett el, amely jelentőségét a Selyemútban betöltött szerepének és az ókorban is működő rézbányáinak köszönhette. A Fénykora a Kr. e. 1 – Kr. u. 5. század közé keltezhető – foglalta össze az előadás témáját Elek András, a múzeum sajtóreferense.

Paluch Tibor április 23-ai előadásában az előkerült régészeti leletanyagot mutatja be. Szó lesz a – városban talált; több száz évig a földben nyugvó – monumentális emberszobrokról, valamint a kiásott érem- és ékszerkincsekről is. Az előadás szerda délután 5 órakor kezdődik a Tornyai János Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik