Kultúra

Hamis Van Gogh-kép okozhat diplomáciai bonyodalmat

Hollandia olaszországi nagykövete a Firenzében szerdán nyíló Van Gogh-kiállítás elhalasztását kérte, mert a tárlaton hamisítványt mutatnak be, a szervezők szerint a festő hajszála és a vére is bizonyíték.

A csűr titka. Van Gogh utolsó vászna címet kapta a firenzei Panciatichi palotában tervezett kiállítás, amely fölött Toszkána tartomány vállalt védnökséget.

Ki festette a képet a csűrről?

A szervezők azzal reklámozzák a kiállítást, hogy Vincent Van Gogh (1853-1890) utoljára festett művét mutatják be. A képen egy csűr látható a franciaországi Auvers-sur-Oise faluban, ahol a holland művész élete utolsó heteit töltötte.

Alphonsus Stoelinga holland nagykövet szerint hamisítványról van szó. A diplomata hozzátette, a kiállítás rendezői megtévesztik a látogatókat.

A festő vére lenne a bizonyíték

Antonio De Robertis, a Van Gogh festészetével foglalkozó olasz művészettörténész is biztos benne, hogy nem Van Gogh festette a képet, ahogyan azt az olasz sajtónak el is mondta.

A kiállítás szervezői között nem szerepel Van Gogh-szakértő. Ennek ellenére a tárlat felelősei azt mondták, biztosak a festmény eredetiségében, mivel a vásznon Vincent Van Gogh egy hajszálát és a festő vérnyomait is megtalálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik