Kultúra

Megérkeztek a Szegedre az egyiptomi kiállítássorozat első darabjai

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 04. 09. 16:09

Megérkeztek a Móra Ferenc Múzeum által szervezett A fáraók Egyiptoma című kiállítássorozat első darabjai szerdán; a Kass Galériában péntektől látható első tárlaton az egyiptomiak temetkezési szokásait elevenítik fel.

Fogas Ottó, a múzeum igazgatója elmondta: a pénteken nyíló tárlat mintegy hetven darabos anyaga a budapesti Szépművészeti Múzeumból érkezett.

Az egyiptomi kultúra temetkezési szokásait, hitvilágát megelevenítő kiállításon látható lesz egyebek mellett egy aranyozott szarkofág, az egykor az elhunytak szerveit őrző kanópuszedények, ékszerek, fa fejtámasz és a különböző temetési könyvek részletei is. A galériában berendezett sírkamra festése, installációi is kézzel készültek, a múzeum munkatársai hét héten át készítették a rajzokat és a hieroglifákat, amelyekhez magyar nyelvű fordítások is kapcsolódnak majd – mutatott rá az igazgató.

fáraók szegeden (fáraók szegeden)

A tárlatnak a Kass János életművét bemutató, kéttermes Kass Galéria ad otthont. Az épületben mindig látható időszaki tárlat is, így most a kisteremben megjelennek a Kossuth-díjas, 2010-ben elhunyt művész ókorral és Egyiptommal kapcsolatos alkotásai.

A monstre kiállítássorozat a nyár folyamán teljesedik ki: a Kass Galéria tárlata után májusban a Fekete-házban nyílik a következő kiállítás, amelynek a balzsamozás, az orvostörténet és a korabeli írásbeliség lesz témája. Júniustól a Móra Ferenc Múzeum főépületében is az ókori Egyiptomnak szentelt kiállítás várja a látogatókat. A tárlatok az év végéig lesznek megtekinthetők. A három kiállítóhelyen kilenc teremben 1200 négyzetméteren mutatják be az ókori kultúrát mintegy négyszáz tárggyal.

A tárlatok anyagát Európa több múzeumából kölcsönözték, az eseménysorozat biztosítási értéke meghaladja a hárommilliárd forintot. Érkeznek tárgyak egyebek közt a Szépművészeti Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból, a debreceni Déri Múzeumból, a Heidelbergi Egyetem gyűjteményéből, valamint a bécsi Kunsthistorisches Museum is bekapcsolódott a programba.

fáraók szegeden (fáraók szegeden)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.