Kultúra

Az ősökről mai nyelven

Első önálló kiállítására készül a vásárhelyi V. Nagy Nándor az Alföldi Galériában.

Az őskor modern alkotója

Az idén 40 éves alkotó gyerekkorától látogatatta a Fodor József és Sonkoly Tibor festőművészek által vezetett rajzszakkört, de nagy hatással volt rá Fekete János iparművész a Majolikagyár egykori keramikusa is. A Magyar Képzőművészeti Egyetem szilikát-restaurátor szakára 2002-ben nyert felvételt. Ebben az időszakban fedezte fel az európai őskor a neolitikum, a rézkor és bronzkor, művészetét máig meghatározó formavilágát – mondta el a művészről Elek András, a vásárhelyi közgyűjtemények sajtóreferense.

Archaikus formák kortárs megfogalmazásban – talán így foglalható össze egy mondatban a hódmezővásárhelyi képzőművész, V. Nagy Nándor első önálló, közel kilencven plasztikát, grafikát és szobrot felvonultató kiállítása, amely április 10-én, csütörtökön délután öt órakor nyitja meg kapuit az Alföldi Galériában.

A kiállítás minden szempontból a kezdetet jelenti: egyrészt az eredetre, az emberiség hajnalára utal, másrészről viszont első alkotói ciklusomra, melynek e kiállítás jelenti a lezárását – mondta el Genezis – Bennünk veszi kezdetét című tárlatáról az idén negyvenéves művész.

Munkásságának fontos aspektusa, hogy 21. századi módon szólaltja meg az archaikus, az emberiség ősi hajnalán megfogalmazott lételméleti és művészeti kérdéseket – erről már Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója beszélt, kiemelve V. Nagy az alkotómunka mellett a belvárosi múzeum restaurátoraként dolgozik, ily módon is hozzájárulva a régi értékek megőrzéséhez.

V. Nagy Nándor munkái május végéig lesznek láthatóak a vásárhelyi műtárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik