kiállítás a kutatóballon által készített képekből (kiállítás a kutatóballon által készített képekből)
Kultúra

Csodás képek, madártávlatból és azon is túl…

A kutatóballonok által készített légi felvételeket immáron hatodik alkalommal állították ki.

A Táncsics Mihály Általános Iskolába érkezett az a kiállítás, amelyet a tavalyi év júniusában felbocsátott ballonokban elhelyezett kamerák által készített képekből állítottak össze. A fotók először A Szabadművelődés Házában voltak láthatóak, azóta mindig új helyszínre költözve igyekeznek biztosítani minden fehérvári számára a lehetőséget, hogy megtekintse őket. A mai megnyitón az iskola diákjai számára a kísérletben résztvevő fizikus és villamosmérnök tartott érdekes ismeretterjesztő előadást a kiállítás képei alapján.

A 2013-as Szent István Emlékév keretében indult útnak az a két kutatóballon, amelyek egy-egy kamerát juttattak egészen 38 kilométeres magasságig, hogy felvételeket készítsenek útjuk során. A héliummal töltött meteorológiai ballonokat tavaly júniusban eresztették fel a Petőfi-szobor melletti területről, kísérleti jelleggel és egyben tudományos céllal, hogy a légkörről gyűjtsenek adatokat.

A megnyitót követően Hudoba György fizikus, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló vezetője tartott előadást az iskola 5. osztályos tanulói számára. A kiállított képeken látottak alapján beszélt a diákoknak a kutatóballonos felvételkészítés céljáról, jelentőségéről, valamint természettudományos ismeretekkel látta el a jelenlévőket: A légkörnek fölhöz közeli, mindössze fél kilométeres része az, ami a légzés biztosításához megfelelő. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nagyon kevés ez a mennyiség, ezért is nagyon fontos, hogy óvjuk, védjük a tisztaságát.


A ballonokban elhelyezett kamerák műszaki jellemzőivel Mucs Béla villamosmérnök ismertette meg a fiatalokat, aki amellett, hogy részt vett a fotók elemzésében, egyben ötletgazdája is volt a kísérletnek. A kapszulákba épített technika kialakításáról és működési elvéről beszélt: Az áramköröket egy hőszigetelt gömbbe építettük be, hiszen fent a magasban akár -60 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, a kapszulán belül azonban 0 foknál hidegebb nem lehet, hiszen akkor megáll az elektromos áramkörök működése. A kapszulát rákötöttük egy ejtőernyőre, amely a ballon szétdurranása után az ereszkedést fékezi, biztosítva ezzel a sérülésmentes visszaérkezést.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.