Kultúra

Fegyvertelen fiatalok a háború poklában

A munkaszolgálatra bevonultatott vásárhelyi leventegyerekek kálváriájára emlékeznek pénteken a Népkerti vasútállomás mellett álló emlékműnél.

Hatvankilenc évvel ezelőtt, április 4-én kerültek a front harapófogójába Bruck-Királyhidánál azok a 16-20 éves hódmezővásárhelyi fiúk, akiket leventeként vonultattak be a második világháború idején. A Történelmi Vitézi Rend és a Volt Leventék és Hadifoglyok Baráti Társasága szervezésében pénteken este, hat órától megemlékezést tartanak a tiszteletükre a Népkerti vasútállomás mellett álló emlékműnél.

A Tisza mentén végeztek erdőirtást, majd a Dunántúlra, Zircre vezényelték át őket mezőgazdasági, vasúti és romeltakarítási munkálatokra. A front előtt haladva 1945 márciusának végén érkeztek az osztrák-magyar határra. Április 4-én a történelmi Magyarország egykori határán, a Lajta folyónál kerültek két tűz – szovjet és német – közé, ahol az aknazáporban 12 vásárhelyi fiatal azonnal szörnyethalt, ketten pedig a gráci kórházban hunytak el. A többiek szovjet fogságba estek, majd a gyűjtőtáborokból ukrajnai lágerekbe hurcoltál őket, ahonnan az embertelen körülményeket túlélők csak évek múlva térhettek haza szülővárosukba – mondta el Elek András, a vitézi rend képviselője.

Az 1800 fegyvertelen fiatal előtti főhajtáson beszédet mond Dr. Kis András, a leventék baráti körének titkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik