Kultúra

Sztárművészek áprilisa

Bödőcs Tibor, Lovasi András, Szervét Tibor, Xantus Barbara – csak néhány a BFMK tavaszi vendégei közül.

Drámák és mesejátékok, nagyszabású koncertek és érdekfeszítő előadások, komoly kérdések és vidám történetek – íme a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ áprilisi programja.

A harmadik birodalom légiereje

Forrás: Youtube.com/WarhoundFlies

A Vásárhelyi Történelmi Kör soron következő találkozóján a náci Németország katonai repülőiről tart előadást Dani Attila, a téma egyik vásárhelyi ismerője. Kezdés, április 4-én, fél hétkor, a BFMK második emeletén.

Frankotyp gépek bérmentesítő bélyegzései

Forrás: Youtube.com/kotsip

Könyvbemutatóval egybekötött előadások a filatélia iránt érdeklődőknek. Az április 5-ei rendezvényen Hodobay Andor, a Hodobay Árverező Ház tulajdonosa, szakkönyvek, katalógusok cikkek szerzője és Gidófalvy Péter, a Szabolcsi Bélyegújság tulajdonos főszerkesztője, a MABÉOSZ Ragjegygyűjtő Szakosztályának elnöke és szaklapjának szerkesztője mesél majd a legcsendesebb hobbi rejtelmeiről. A délután kettőkor kezdődő bélyeges találkozóra a belépés ingyenes.

A kaktusz virága

Forrás: Youtube.com/Jeff Hollis

A Figaró házassága után, ezúttal Pierre Barillet és Jean-Pierre Grédy A kaktusz virága című zenés komédiáját hozza Vásárhelyre a Bánfalvy Stúdió. A darab, amely már meghódította Franciaországot, a Broadwayt, sőt Hollywoodot is április 5-én, este hét órakor kerül színpadra a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében. E klasszikus francia vígjátékot többek közt Hujber Ferenc, Xantus Barbara, Kosik Anita, Harmath Imre, Sándor Péter és Bugár Anna előadásában tekintheti meg a vásárhelyi közönség.

A Világszép Nádszálkisasszony

Forrás: Youtube.com/Színház Szabad Tér

A magyar népmese-irodalom egyik örökbecsű klasszikusát hozza április 7-én Hódmezővásárhelyre a Nektár Színház társulata. A Világszép Nádszálkisasszonyt népies nyelvezettel, modern hangszerelésű hagyományos népdalokkal körítve mesélik el a vásárhelyi gyerekeknek. A darab tíz órakor, délután egykor és fél kettőkor kerül majd műsorra.

Hétszínvilág

A Kozmutza-iskola fiatal zenészei a Vásárhelyi Amatőr Művészeti Fesztiválon (Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté)

Jótékonysági gálaestre készülnek a Kozmutza Flóra iskola művészeti csoportjai. A programajánlójuk tanúsága szerint többek közt zenés táncos műsorokkal, mese- és népi játékokkal, jelnyelvi produkciókkal és versekkel készülnek az intézmény diákjai. A rendezvény teljes bevételét iskola alapítványa kapja majd. A műsor április 11-én, délután öt órakor kezdődik a BFMK-ban.

100 Folk Celsius koncert

Forrás: Youtube.com/Ferenc Pribék

Aligha kell bemutatni a közönségnek a countryzene és a gyerekmuzsika magyar legendáit. A lassan 40 éve töretlenül sikeres zenekar április 13-án, délután négy órakor ad koncertet a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Egy tisztességes éjszaka

Forrás: Független Színház

Kolozsváron, valamikor a XX. század első felében volt egy nyugodt, kedves életű kis kupleráj, a Gerendás. Ennek a Gerendásnak állandó, tiszteletbeli vendége volt Kelepei Jenő, helyi egyetemista, akit annyira megkedvelt a ház népe, hogy a bordélyházat vezető Mutter felajánlotta neki, költözzön be közéjük, éljen olcsóbban, jobban, finomabb, otthoni ízekkel, és legyen ő a férfi a házban, mondhatni, kakas a tyúkocskák között. Az élet már-már idilli volt a Gerendásban, a régi és az új lakók számára egyaránt, míg nem egy szép napon Kelepei mamája úgy döntött, meglátogatja az ő egyetlen kisfiát Kolozsváron – olvasható az ajánlójában a darab felütése. Hunyady Sándor A vöröslámpás ház című nagysikerű novellájából készült darabot a fiatal előadóművészeket felkaroló Független Színház mutatja be a vásárhelyi nagyérdeműnek.

Húsvétolás a Tájházban

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Húsvéti játszóházzal, népi gyermekjátékokkal, hímestojás-kiállítással, kézműves foglalkozásokkal és nyúl olimpiával várják a húsvétolókat április 19-én 10 és 14 óra között az Árpád utcai Tájházban.

I. Hódmezovásárhelyi Numizmatikai és Filatélia Börze

Forrás: MTI/AP/Reed Saxon

Értékes pénzérmék és igaz bélyeg ritkaságok kerülnek bemutatásra, illetve cserélnek majd gazdát április 19-én, az I. Hódmezovásárhelyi Numizmatikai és Filatélia Börzén. A gyűjtők mellett laikus érdeklődőket is várnak.

Elsötétítés

Forrás: Rózsavölgyi Szalon

Az Elsötétítés 1941. augusztus 8-án az úgynevezett III. zsidótörvény megjelenésének napján játszódik. Ez a törvény többek között arról rendelkezett, milyen kritériumok alapján tekinthetők zsidónak a „vegyes házasságban” született gyermekek. A történet középpontjában egy házaspár áll, akik közül a férj „zsidó származásúnak” minősül, a feleség keresztény. Csakhogy négy éves leánygyermekük státusza nem egyértelmű – ezzel az alaptörténettel indul Spiró György színműve. A darab azonban túlmutat a vészterhes időszak személyes tragédiáin. Olyan örök kérdésekre keresi a választ, mint az, hogy mit is keres az ember a Földön valójában. Miért hozunk utódokat erre a világra. Az Elsötétítés című művet április 22-én, este hét órakor mutatják be a vásárhelyi közönségnek. A főbb szerepekben Szervét Tibor, Söptei Andrea és Hirtling István.

Cindy meséi

Forrás: Youtube.com/hasznosmanok

Hol volt, hol nem volt… Nagymama azonban néha összegombolyítja a mesék fonalát így aztán nem tudni, hogy hányan is vannak azok a kismalacok, mit keresett az erdő mélyén Robin, a hód, ahonnét Hópipőke lábán fél hócipővel vagy micsodával elindult – ezzel a kusza felvezetéssel indul a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színkörének január után újból bemutatásra kerülő, Cindy meséi című előadása. A nagysikerű ausztrál rajzfilmet Benkő Brigitta rendezésében viszi színpadra az amatőr társulat április 24-én. Kezdés: délután kettőkor.

Dumaszínház Bödőcs Tiborral

Forrás: Youtube.com/narozsnikz

Április 25-én Hódmezővásárhelyre látogat a stand-up comedy műfaj egyik legnépszerűbb nevetetője, Búcsúszentlászló legismertebb gyermeke Bödőcs Tibor. A Karinthy-gyűrűs humorista este hét órától osztja a poénokat a művelődési központ nagytermében.

Kiscsillag koncert

Forrás: Youtube.com/Kiscsillag Music

Április 26-án Vásárhelyre érkezik Lovasi András alternatívrock-formációja a Kiscsillag együttes. A tizedik születésnapjához közeledő banda mellett, vendégelőadóként fellép az Anima Sound Systemből és a Nemjuci zenekarból ismert Németh Juci, Császári Gergely a banda vissza-visszatérő session zenésze és Vedres Csaba zongoraművész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik