Kultúra

Fotókat ajándékozott a városnak Lucien Hervé özvegye

A képekből pénteken nyílik kiállítás az Alföldi Galériában.

Harminc különleges fotográfiát adományozott Hódmezővásárhely városának Judith Hervé, a világhírű, fotóművész, Lucien Hervé özvegye, az ugyancsak neves alkotó Rodof Hervé édesanyja.

A két művész 15-15 fényképéből álló gyűjteményt március 28-ától tekinthetik meg az érdeklődők az
Alföldi Galériában.

Lucien Hervé (Forrás: Alföldi Galéria)

Mintegy kőbe vésett kánonként szerepel a huszadik század legnagyobb kortárs művészei között Lucien Hervé Hódmezővásárhely leghíresebb szülöttjének a neve, akit az építészeti fotográfia megújítójaként és egyik legjelentősebb alakjaként tisztelnek. Különleges aspektusból, a fény és az árnyék ellentétével mutatja be a modern és régebbi korok épületeit, de portréi, zsánerképei, csendéletei valamint a természetről és a véletlen jelenségekről készült képei ugyanúgy magukon viselik egyedi látásmódjának karakterét – mondta el a 2012-ben posztumusz díszpolgári címmel kitüntetett fotósról Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense.

Rodolf Hervé (Forrás: Alföldi Galéria)

A művész – már Franciaországban született – fia, Rodolf Hervé elsősorban a rendszerváltás koráról, az átmenet éveinek underground kultúrájáról készített fotográfiáival vált ismerté Magyarországon. Műveit, munkásságát egy tematikus tárlat keretében tavaly az Emlékpontban már közelebbről is megismerhette a vásárhelyi közönség.

Rodolf és Lucien Hervé műveiből összeállított képgyűjteményt március 28-án, pénteken délután két órakor nyitják meg a nagyközönség előtt. Egy kísérőkiállítás keretében a XI. Vásárhelyi Fotószimpózium művészeinek, Elmém lencsémen keresztül mottóra készült munkáit is megtekinthetik az érdeklődők. Valamennyi fotó május 4-ig lesz látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik