Kultúra

Csak egy kromoszómával több

Március 21-e a Down Világnapja, a Down Egyesület és Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója már évek óta küzdenek azért, hogy a társadalom nagyobb figyelmet tanúsítson azok felé, akiknek a 21-es kromoszómából eggyel több jutott. Az országos program első állomásaként, március 23-án, Fehérváron tartanak gálaműsort a Vörösmarty Színházban.

A Down Egyesület idén hatodik alkalommal szervez társadalmi célú programokat a Down Világnap kapcsán, hiszen kiemelten fontosnak tartja, hogy összekovácsolja a többségi társadalom tagjait a fogyatékkal élő társaikkal – írta meg a szekesfehervar.hu.

Ennek kapcsán országszerte rendeznek programokat. Eszenyi Enikő belvárosi sétával hívja fel a figyelmet a Down-szindrómára, „A különbség kisebb, mint gondolnád” jelszóval egy újabb megmozdulással szeretnék felhívni a társadalom figyelmét a Down-szindrómára és a fogyatékkal élők elfogadásának fontosságára. A Down Egyesület és a Vígszínház igazgatója hosszú évek óta küzd azért, hogy a társadalom többsége legalább eggyel több megértést tanúsítson azok felé, akiknek a 21-es kromoszómából eggyel több jutott. Céljuk, hogy a kromoszóma eltérés ne csak számokban legyen mérhető, hanem pozitív hozzáállásban is.

Az elmúlt öt évben a Vígszínház adott otthont a világnapi rendezvénynek, azonban 2014-től országos útjára indul a program, melynek első állomása Székesfehérvár lesz

A Down-szindróma a leggyakoribb genetikai rendellenesség. A Down-szindrómás személyeknek a 21-es számú kromoszómájából nem kettő, hanem három fordul elő. A statisztikák szerint minden 600. gyermek ezzel a kromoszóma rendellenességgel jön, vagy jönne a világra. A diagnózis ismerete után a legtöbb szülő az abortusz mellett dönt. Március 23-án, vasárnap egy gálaműsort tartanak a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, ahol a korábbi évekhez hasonlóan gyerekprogramokkal, jótékonysági koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal várják a családosokat. A rendezvényt a városvezetés is támogatja, amely évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a fogyatékkal élők esélyegyenlőségéért.

A Vörösmarty Színház színpadán a szervezők az alábbi programokkal kedveskednek a résztvevőknek:

9:30 – kapunyitás
10:00 köszöntő beszédek
10:10- 46/47 film levetítése
10.10 – 10.40 Vörösmarty blokk, Dzsungel könyve
10.45 – 12.05 Zenés-táncos kavalkád fogyatékos és többségi fellépőkkel
12.05- 12.45 Lang Györgyi (Padödö) és táncosai

A Stúdió Színpadon

11:00 – 11:50 Szabad Színház előadása, műsor: Lázár Zsófi, Bogárkaland

A nézőforgalmi területeken folyamatosan (9.30 – 14.00)

oNagy Natália és Lázár Zsófi mesél
oFehérvári Kézművesek Egyesület: csuhéból pillangó és egyéb állatfigura készítése, csutkababa, rongybaba készítése, gyöngyfűzéssel karkötő, nyaklánc készítése, kulcstartó bőrből, fonalmunkák (pompom, baba) készítése és arcfestők
oFestőműhely kortárs művészekkel
oLEGO-sarok
oDown-shop jótékonysági vásár

Jó idő esetén kültéri programok a színház előtt (11.00 – 14.00)

oStreetball a székesfehérvári kosarasokkal
oLajkó Csaba ultramaratonistával kocogás
oSegítő kutyások bemutatója

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!