Kultúra

Víz Világnapi programok Szegeden

Szegeden hagyományosan sokféle színes programmal várják az érdeklődőket – egymással együttműködve – az érintett cégek, szervezetek a Víz Világnapján.

Korábban a témában:

Víz Világnapi Nyílt Napok a Szent István téri víztoronyban

Az „Öreg Hölgy”, a Szent István téri műemlék víztorony ismét Nyílt Napokon várja az érdeklődőket a Víz Világnapja alkalmából.

Az állandó kiállítások – a szikvíz, a fizika története – mellett az ősszel összeállított „Képek a múltból” című kiállítást is megtekinthetik a látogatók, melyen keresztül betekintést nyerhetnek a szegedi vízellátás és csatornázás múltjába. Vízzel kapcsolatos hasznos kiadványokkal, játékokkal várják az érdeklődőket. A Nyílt Napokon ingyenesen látogatható a víztorony.

A víztoronyba kilátogató általános iskolai (felső tagozatos) és középiskolai csoportok között egy „Vízmű túrát” sorsolnak ki, amely során a nyertes osztály/csoport megismerkedhet teljes körűen a Szegedi Vízmű Zrt. tevékenységével. A nyertest „körbevezetjük” egy ivóvíztermelő telepen, a vízminőség vizsgáló laboratóriumukban, megtekinthetik a látogatók elől elzárt Tarjáni víztorony egy részét, valamint a szennyvíztisztító telepet. Mindezt a Vízmű által biztosított autóbusszal, szakemberek vezetésével. A jelentkezési lapok a Víztoronyban találhatóak.

A Szent István téri víztorony nyitva tartása:

2014. március 21-23. (péntek – szombat – vasárnap) – 10-től 17 óráig

Szegedi Vadaspark

Március 21-én, pénteken, a víz világnapján, egyben az erdők nemzetközi napján óvodai és iskolai csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján játékos túra és vetélkedő, vízhez, vízi és erdei állatokhoz kötődő feladatokkal, kérdésekkel a Szegedi Vízmű Zrt. és a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. támogatásával, valamint a „Sarkvidéktől sarkvidékig” nemzetközi (EAZA) kampány indítása. Ezen a napon kerül átadásra a DALERD Zrt. támogatásával elkészült mezopotámiai dámszarvas bemutató.

Március 22-én, szombaton 10.00 és 16.00 között víz világnapi szórakoztató családi program, játékos vetélkedővel, látványos állatetetésekkel. 10.00-15.00 között aCsongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv bemutató kísérletekkel fűszerezett játékos kérdés-felelet programmal várja a látogatókat.

ATI-VIZIG

Az Igazgatóság rajzpályázatot hirdetett a „Víz és energia” szlogenhez kapcsolódóan minden korosztály számára. A részletes pályázati felhívást a www.ativizig.hu internetes oldal kezdőoldalán olvashatják.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság gondozásában lévő Vízügyi Történeti Emlékhelyen állandó kiállítás várja a látogatókat (cím: Újszeged, Bérkert és Szövetség utcán keresztül, Szövetség utca végén a töltésen jobbra, kb. 300 m). Csoportok látogatása előzetes bejelentkezés alapján!

Telefon: Martonosi Attila 30/441-3306.

http://www.ativizig.hu/vizugyimuzeum/Default.aspx

SZTE Füvészkert

„Még a kaktusz sem élhet víz nélkül…” – interaktív kiállítás és foglalkozás a SZTE Füvészkertben ovisoknak és általános iskolásoknak 2014. március 17-28. között.

A csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadják. Extra kedvezményként amennyiben egy intézményből 2, vagy több csoport részt vesz a programon, a foglalkozások díjából 50%-os kedvezményt biztosítanak.

Nyitva tartás: 9-16 óráig.

A jelentkezéseket Balogh Lajosnál a 06 30/ 443-3548-ös számon, ill. lbalogh@bio.u-szeged.hu címen várják.

Időszakos kiállításuk segítségével bemutatják, hogy a víz nemcsak hétköznapjaink nélkülözhetetlen eleme, hanem a földi élet alapja is. A foglalkozásokon a gyerekek játékos kísérletekkel megismerhetik a víz számos tulajdonságát, megtudhatják miért is fontos vizeink védelme. Ízelítőt kapnak a vízi- és szárazságtűrő növények világából, találkozhatnak a vizek apró állataival, terepasztal segítségével modellezhetik a csapadék felszínformáló munkáját.

Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő

2014. március 20-21-én (csütörtökön és pénteken) várják az Anna Fürdőbe az iskolás csoportokat. A gyerekek vezetett séta során megtekinthetik az 1896-ban épült műemlék fürdőt, megkóstolhatják az 1927-ben feltárt Anna Gyógyvizet, tájékoztató transzparenseken ismerkedhetnek a víz körfogásával. Képekkel illusztrált előadást hallgathatnak meg a vízről, a vízzel való takarékosság fontosságáról és arról, hogy mit tehetnek környezetük védelme érdekében.

Azoknak a csoportoknak (10 fő felett) akik a fürdő szolgáltatásait ki szeretnék próbálni, kedvezményes belépési lehetőséget tudnak biztosítani. Előzetes bejelentkezés szükséges a gomori.csilla@szegedifurdok.hu e-mail címre.

NapfényfürdőAquapolis Szeged

2014. március 20-21-22-én kedvezménnyel várják a Napfényfürdő Aquapolis-ba a csoportokat.

Azoknak a csoportoknak (10 fő felett), akik a fürdő szolgáltatásait ki szeretnék próbálni, kedvezményes (10%) belépési lehetőséget tudnak biztosítani.

A csoportok előzetes bejelentkezése: marketing@napfenyfurdoaquapolis.com

Vetélkedő az Agórában

A Szent-Györgyi Albert Agóra „Kutakodó” címmel vetélkedősorozatot szervez 5.-6.-7.-8. osztályos tanulókból álló közösségek számára. A vetélkedő célja Szeged és a közvetlen környezetünk természettudományi érdekességeire történő figyelem felhívása.

A vetélkedő 2. fordulójára kerül sor 2014. március 21. péntek 15.00-től kb.  17-ig „A Víz világnapja – A víz és érdekes technikai felfedezések nyomában Szegeden” címmel.

Iskolai Víz Világnapi vetélkedők

Városi Víz Világnapi vetélkedő általános iskolások részvételével a Gregor József Általános Iskolában a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával – Tervezett időpont: március 21.

Városi Víz Világnapi vetélkedő középiskolások részvételével a SZSZKSZ Kossuth Zsuzsanna Eü-i és Könnyűipari Tagintézményében a Szegedi Vízmű Zrt. támogatásával – Tervezett időpont: március 20.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.