Kultúra

Többéves csendet tör meg a világhírű író

Kilenc év után új novelláskötettel rukkol elő Murakami Haruki. Az áprilisban megjelenő gyűjteményben egy teljesen új írás is helyet kap.

Az Onna no inai otokotacsi (Férfiak nők nélkül) című kötet április 18-án kerül a könyvesboltok polcaira – közölte a Bungeisundzsu kiadó. A gyűjteményben öt olyan novella szerepel, amely külön-külön már megjelent különböző magazinokban, és egy teljesen új írás is helyet kapott a kötetben – írja az MTI.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A novellák közt szerepel a Vezesd az autóm – férfiak nők nélkül című írás is, amelynek egyik passzusa kiverte a biztosítékot egy apró japán város, Nakatonbecu vezetőinek körében, akik azt nehezményezték, hogy a várost a közterületen szemetelők településeként ábrázolta az író. A vádakra reagálva Murakami bejelentette, hogy megváltoztatja a település nevét, amikor a 24 oldalas elbeszélés megjelenik könyv formájában.

Az utóbbi években rendre az irodalmi Nobel-díj esélyesei közé sorolt 65 éves Murakami könyveit 40 nyelvre fordították le. Legnépszerűbb regényei, a Kafka a tengerparton, A kurblimadár krónikája, a Norvég erdő vagy az 1Q84 magyarul is olvashatók. Legutóbbi regénye, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei tavaly a legnagyobb példányszámban elkelt regény volt Japánban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik