vv6
Kultúra

Kolosi Péter nekiment a VV6 bírálóinak

„Ne legyünk álszentek” – üzeni az RTL programigazgatója a Figyelőben. Szerinte átlagos emberekkel unalomba fulladna a műsor.

Kolosi Péter a VV-t szórakoztatónak találja. Úgy véli, a hatodik sorozat is jól teljesít. Divat szidni a realityket, de ahhoz képest, hogy az RTL II-n megy, a Való Világ az MTV nézettségével vetekszik. A programigazgató nem ért egyet a fanyalgókkal. „Ne akarja egy szűk, magát értelmiséginek valló csoport eldönteni, hogy mi jelenhet meg a nyilvánosságban és mi nem.” Neki ez a kirekesztő gondolkodás, aminek – nagyon reméli – a rendszerváltással vége szakadt.

„Végig lehet nézni a világban, szekularizáltabb és kevésbé szekularizált országokban egyaránt, hogy az elmúlt 15 évben mindenütt jelen vannak a beköltözős valóságshow-k, egyedül az arab világban tiltották be. Mélyen katolikus országokban is szabad nézni, sehol nem kérdőjelezik meg a létét.”

Azt gondolja, a Való Világot 12 éves kor alatt nem kell nézni, ami főleg a család, a szülő felelőssége. „Normális emberek 12 éves kor felett pontosan különbséget tudnak tenni a követendő és nem követendő példa között, tudják, mi az, amit véresen komolyan kell venni, és mi az, amit nem.” Ők tudatosan választanak nem átlagos szereplőket. Kolosi tudja, hogy VV Aurelio „helikopterezése sokakat megbotránkoztat”, de szerinte 16 és 22 éves kor között a táborokban és a különböző bulikon sokan viselkednek hasonlóan. „Ne legyünk álszentek, tudjuk már azt, hogy a fiatalok hogyan buliznak!” Átlagos emberekkel unalomba fulladna a műsor – ismeri el a programigazgató, aki örül, ha valamelyik műsoruk megmozgatja a társadalmat.

Az viszont fáj neki, “ha a magát liberálisnak valló sajtó arról beszél, hogy ezt vagy azt nem lenne szabad. Liberálisnak nem akkor kell lenni, ha az ember valami olyat lát, amivel egyetért, hanem akkor, ha zavarja. Amúgy semmilyen tudományos bizonyíték nem született az elmúlt 21 évben arra, hogy a realityk káros hatást váltanak ki a társadalomban.” Kolosi az interjúban a VV védelmétől eljut a sajtószabadságig. „Mindig lehet találni olyan tartalmat, ami valakinek nem tetszik, s így eljutunk a cenzúráig.”

Korábban szintén a Figyelőben György Péter azt mondta, hogy a VV6 “neodadaista viccnek is rossz”. Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója elég elkötelezettnek nevezte magát a demokratikus kultúra mellett, de a VV legújabb szériájáról azt mondta, abszurd színjátéknak jó, de még a kultúrtörténeti szempontból jelentős pornográfiába sem illeszthető.” A médiakutató szerint akkor sem lehet így bánni emberekkel, ha önként vállalták ezt. Ez ugyanis „kiállít az emberi lény árusíthatóságáról, vehetőségéről egy mintát”.

Az esztéta vérfertőzőnek nevezte Magyarországon a bulvársajtó és tévé viszonyát. Szerinte nem az a kérdés, hogy celebekre lesz-e igény, hanem az, hogy „az elitet meg tudja-e fegyelmezni a bulvársajtó”. Külföldön ez sikerült. Nálunk a celebek mögött semmilyen teljesítmény nincs. „Akiknek vannak kulturális normáik, teljesítményük, azok fékeveszetten menekülnek, mindent elkövetnek, hogy a közelébe ne kerüljenek a bulvárnak. Pedig fontos lenne Magyarországnak, hogy a kulturális elitje populáris legyen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik