Kultúra

Két pilóta élete 70 év távlatában

repülő (repülő)
repülő (repülő)

A történelem, a repülőgépek és a repülés szerelmesei két pilóta életét ismerhetik meg, akik szívesen mesélnek életükről, munkájukról és szenvedélyükről, a repülésről.

Székesfehérvár nagy repülős múlttal rendelkezik. A város repüléstörténete 98 évre tekint vissza, hiszen 1916-tól léghajós zászlóalj állomásozott itt, majd 1933-tól kezdte meg működését a sóstói repülőtér. A repülést napjainkban az Albatrosz Repülő Egyesület képviseli Börgöndön, ám civil szervezetként nemcsak e sportot ismerteti meg az érdeklődőkkel, hanem komoly figyelmet fordít a hagyományok ápolására, őrzésére is.

Két vadászpilóta közel száz év repüléstörténetéről mesél majd az Albatrosz Repülő Egyesület pénteki programján. Az idén alapításának 25 éves évfordulóját ünneplő fehérvári szervezet egyik vendége vitéz Szentiványi János nyugalmazott ezredes, aki 1941-től oktatóként dolgozott a Harckiképző Repülő Osztály állományában Börgöndön. A II. világháborúban harcoló pilóta hadifogságba esett Bajorországban, onnan 1946 októberében tért haza. A másik vendég Gróf Gergely őrnagy. A Gripen pilóta Székesfehérváron repülős családba született. Már az édesapja is a börgöndi helikopter ezrednél teljesített szolgálatot. Gróf Gergely, a szakmai képzések elvégzését követően 2009 óta dolgozik a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat kötelékében.

Azok, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan alakult a két pilóta élete, milyen volt a történelmi helyzet, milyen kihívásokkal kellett, illetve kell egykor és ma megküzdenie a vadászpilótáknak, meghallgathajták az izgalmasnak ígérkező találkozón. A “Messerschmittől a Grippenekig – Két pilóta élete 70 év távlatában” rendezvény március 14-én (pénteken) 18 órakor kezdődik a Fehérvári Civil Központban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik