Kultúra

1936-os Nobel-békedíjat árvereznek el

Kalapács alá kerül az 1936-os Nobel-békedíj március 27-én egy baltimore-i aukción. Ez a második Nobel-békedíj, amelyet elárvereznek.

A 23 karátos arany Nobel-érem súlya 222,4 gramm, törtarany áron alig kilencezer dollárt érne, az árverés szervezői azonban abban reménykednek, hogy a történelmi ereklyéért 50-100 ezer dollárt is megadnak. A Stack’s Bowers Galleries 15 ezer dolláros kikiáltási áron kínálja megvételre.

Az 1936-os Nobel-békedíjat Carlos Saavedra Lamas akkori argentin külügyminiszternek ítélték oda a háborúzó Paraguay és Bolívia összebékítésében játszott szerepéért. Homály fedi, hogy mi történt az éremmel a kitüntetett halála utáni évtizedekben, körülbelül húsz éve azonban egy amerikai gyűjtő arról értesült, hogy egy Buenos Aires-i zálogházban eladó a Nobel-érem, amelyet törtarany áron kínáltak. Ez volt az első Nobel-békedíj, amelyet egy latin-amerikai személyiségnek ítéltek oda.

A többi Nobel-díjból már több példány is kalapács alá került, a békedíjból azonban ez a második, amelyet elárvereznek. 1985-ben 17 ezer dollárért talált gazdára a Sotheby’s londoni árverésén az 1903-as díj, amelyet Sir William Randal Cremer brit liberális parlamenti képviselő, békeharcos, a nemzetközi döntőbíráskodás bevezetésének nagy pártolója kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik