Kultúra

Cenzúrázza a rapperek szövegeit a közmédia

A szólásszabadság ünnepére tervezett szabad szájú slam poetry esttől visszalépett 11 előadó, mert a szövegek túl szókimondóak voltak.

A Magyarországon egyre népszerűbb slam poetry (szabad szájú verselés) egyik zászlóshajója itthon a Pilvaker rendezvénysorozat, idén március 15-ére pedig az volt a terv, hogy az Erkel Színházba 1848 forintos jegyár mellett, 1848 néző előtt lép fel a rap krémje, ők így emlékeznek meg az ünnepről, Petőfiről, a szólásszabadságról.

Azonban a huppa.hu oldalon megjelent írás szerint a programot átszervezték, 11 rapper pedig visszalépett.

Hogy pontosan mit szerveztek át, arról csak ennyit írnak:

„Azonban rejtélyes események zavarták a szervezést. Történhetett pedig, hogy a rendezvényt közvetítő MTVA-nak nem igazán tetszett egyik-másik szókimondó slam produkció, illetve tetszett, csak úgy találta az illetékes szerkesztő, hogy nem a nemzeti ünnepre való – és kihúzta azokat a programból.”

Mínusz tizenegy fellépő

„A Pilvaker ne szóljon aktuálpolitikai kérdésekről? Akkor miről szóljon, tessék mondani? A jelenlegi helyzetben gyakorlatilag minden témának van köze az aktuálpolitikához, még a kutyasétáltatásnak és a káposztás kocka receptjének is. Egyszerűen átpolitizált helyzetben élünk, utáljuk is, de nem tudunk rajta változtatni. Ha az ember megszólal, az már politika lesz, még ha csak egy kávét kér, akkor is. Szívesen meghajtom én a fejemet a „forradalom ikonikus alakjai előtt”, hiszen nagyra becsülöm őket, de ha eszembe jut, mit tennnének ma, a mi helyzetünkben, azt már ne lehessen elmondani?”

Úgy néz ki, hogy nem lehet elmondani. „Tárgyaltak egy darabig a slammerek a szervezőkkel, próbáltak egyezkedni – nem lehetett. Hát fogták magukat, felálltak, kivonultak a műsorból. Nyilatkozatot is adtak a lépésükről” – közlik a szomorú hírt az oldalon.

„A helyzet azonban sajnos úgy alakult, hogy mégsem fogunk színpadra lépni a 2014-es Pilvakeren. Ennek oka pedig az, hogy bár meghívást kaptunk rá és a nyitottság mindkét fél részéről adott volt, már a közös munka kezdeti fázisában világossá vált, hogy a Szervezők, a rendezvény tartalomszolgáltatói és a Mi elképzeléseink korántsem egyeznek azzal kapcsolatban, hogy mit jelent ma, Magyarországon, 2014 márciusában 1848 márciusának, a Nemzeti dalnak vagy a 12 pontnak az öröksége, és hogy mi is pontosan ezeknek az aktualitása” – írták a visszalépő művészek, akiknek a névsorát ide kattintva lehet elolvasni.

A programsorozat ötletgazdája és névadó szponzora, a Red Bull egyébként már 2012-ben is jelezte, hogy a március 15-i eseményen ne politizáljanak a fellépők, akkor ők kötötték ki, hogy ne legyen offenzív politikai szövegek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik