Bejárja a Dunát a Lajta monitor

Nagyszabású megemlékezések lesznek az első világháború centenáriuma alkalmából: a hadtörténeti múzeumban létrehoznak egy állandó kiállítást, egy hajómúzeum járja majd a Dunát, és egy vonatmúzeum létrehozását is tervezik - közölte a honvédelmi miniszter pénteken Körmenden az MTI szerint.

Korábban a témában:

Hende Csaba a sajtótájékoztatón elmondta, az idén száz éve lesz annak, hogy kitört az első világháború, amely annak idején Magyarországon mindenki életét megváltoztatta, és amelyből három rettenetes dolog is származott a magyarságra nézve: az első világháborúban gyökerezik a trianoni békediktátum, ebből sarjadt ki a bolsevizmus és a fasizmus. Hozzátette, mindez indokolja, miért kell az első világháborúról megemlékezni.

Kiemelte: az első világháborúban a magyar királyság területén besorozottak közül – beleértve a halottakat, a sebesülteket, az eltűnteket és a hadifoglyokat is – a veszteségünk meghaladja 660 ezer főt, ez is mutatja, hogy nincs olyan magyar család, amelyik ne lenne érintett ebben a történelmi tragédiában.

Összeállítják az elhunytak listáját

A kormány ezért határozattal létrehozta azt a bizottságot, amely a centenáriumi megemlékezések szervezésért felelős. A munkában a Hadtörténeti Intézet és Múzeum révén részt vesz a Honvédelmi Minisztérium is, amely nagyszabású programokat készít elő, köztük egy állandó kiállítást a Budai Várban – tette hozzá Hende Csaba.

A miniszter tájékoztatása szerint kiemelkedik a tervezett programok közül az első világháborús veszteséglisták ismételt összeállítása, ezt a nyilvántartást ugyanis az 1950-es években egyszerűen elégették.

Hozzátette: három éve folyik a bécsi hadi levéltár anyagából a magyar nemzetiségű áldozatok adtainak kigyűjtése. Eddig több mint 100 ezer embert tudtak beazonosítani, az ő személyi adataikat, beleértve elhalálozásuk körülményeit, közzé fogják tenni a Honvédelmi Minisztérium honlapján.

Nagy útra indul a Lajta

Hende Csaba szólt arról is: hamarosan végleges helyére, a Parlament előtti rakparthoz állítják a Lajta monitor nevű egykori hadihajót, amely egy hajómúzeum részeként végigjárja majd a Dunát Bécs és Mohács között.

Videók a témában:

Szeretnének létrehozni egy vonatkiállítást is, amely 2016-ban a keleti, 2017-ben pedig a nyugati hadszínterekre jutna el, és segítene emlékezni az első világháború eseményeire – sorolta.

Hende Csaba szólt arról is: fontosnak tartják, hogy a volt hadszíntereken és Magyarországon is mindenütt megújuljanak a leromlott állagú hősi emlékművek, és gondozzák a hadisírokat is, amire pályázati források állnak rendelkezésre.

Kastélyt újítanak fel

Bebes István (Fidesz), Körmend polgármestere elmondta: városuk szeretné rendbe hozatni azt az első-második világháborús emlékművet, amelynek szobrait Kisfaludi Strobl Zsigmond készítette, és amelynek költségeit annak idején közadakozásból fedezték. A felújításhoz ötmillió forint kellene, amelyre pályázatot nyújtottak be.

A polgármester beszámolt arról is: támogatásért pályáznak a Batthyány-Strattmann-kastély részleges felújítására, 800 millió forintra lenne szükség a ma művelődési intézményként működő volt lovardaépület funkcióbővítő megújításához.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a sajtótájékoztatón utalt arra: a kastély felújítása szakrális okokból is fontos, de csak több lépésben, és az állam folyamatos és hathatós támogatásával történhet meg.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.