Kultúra

Zene minden mennyiségben

Íme a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ márciusi programja.

Könnyűzenei koncert, musical, operett, klezmer és rock – zene minden műfajban és mennyiségben. Íme a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ márciusi kínálata.

Petőfi Sándor Szavalóverseny

Forrás: Wikipédia

Immáron 28. alkalommal rendezik meg Hódmezővásárhelyen a Petőfi Sándor Szavalóversenyt. A kistérségi amatőr versmondón kis- és középiskolások, illetve felnőtt előadók is színpadra állhatnak. A versenyzőknek egy Petőfi verset és egy szabadon választott költő művét kell előadniuk. A selejtezőket március 4-én és 6-án, a döntőt március 13-án délután háromtól tartják a BFMK nagytermében.

Egy kistelepülés vendéglátó ipari létesítményei

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Márciusban is folytatódik a Vásárhelyi Történelmi Kör előadássorozata. Ezúttal Szikora János helytörténész ad elő „Egy kistelepülés vendéglátó ipari létesítményei” címmel. Az összejövetel március 7-én este hat órakor lesz a BFMK második emeletén.

Kocsis Tibor koncert

Forrás: Youtube.com/Tibor KocsisVEVO

A Csillag születik ötödik, a 2011-es X-Faktor első helyezettje köszönti a vásárhelyi hölgyeket nőnap alkalmából Bessenyeiben. Kocsis Tibor március 8-ai koncertjére nálunk jegyet is nyerhet. A játékunk részleteit itt olvashatja.

Hamupipőke

Forrás: Tihanyi Vándorszínpad

Március 10-én Hamupipőke történetét viszi színpadra Tihanyi Tóth Csaba Vásárhelyen vendégszereplő vándortársulata. A gyerekeknek szóló zenés mesejátékot tíztől, egytől és fél háromtól láthatja a közönség.

Éljen a magyar!

Forrás: Youtube.com/SzendySzilviFanClub

A legismertebb magyar operett-szerzők legszebb dallamaiból összeállított műsorral készül a nemzeti ünnepre a Budapesti Operettszínház. A gálaesten többek közt Erkel Ferenc, Huszka Jenő, Johann Strauss, Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből ad elő Frankó Tünde, Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Faragó András, Peller Károly, Szabó Dávid valamint Vadász Zsolt. A március 14-ei koncertre ingyenes jegyek igényelhetőek a BFMK jegypénztárában.

Swing Matiné és Hangszersimogató

Forrás: MTI

Szabad zenei foglalkozásokkal, játékos koncertekkel és hangszerbemutatóval várják a gyerekeket és szüleiket március 15-én, két órától a BFMK emeletén. Az ünnephez kapcsolódóan kézműves sarkot rendeznek a földszinten ahol zászlókat és kokárdákat készíthetnek a résztvevők.

Szabadság szerelem

Forrás: MTI/Nándorfi Máté

A március 15-ei programok a Szabadság szerelem című zenés darab bemutatójával érnek véget, mely Petőfi Sándor és Szendrei Júlia szerelmi levelezésén keresztül ad betekintést a szabadságharc eseményeibe, egyúttal a forradalmár költő és felesége szerelemi életébe. A Dér András szerkesztette produkcióban Dér Denisa és Őze Áron színművészek, Tóth Sára Rebeka énekes-fagottművész és Lakatos György fagottos, zongorista lépnek fel. Ingyenes jegyeket a BFMK pénztárában lehet igényelni.

David Klezmer Quintet

Forrás: Youtube.com/wynton73

A zsidóság zenei hagyományaival ismerteti meg a vásárhelyi közönséget a budapesti David Klezmer Quintet. Az együttes repertoárja zsidó dalokból, illetve azok dallamvilágát idéző improvizatív szólókból és számtalan saját szerzeményből áll. Az ötös március 18-án fél háromkor áll majd színpadra.

Filatéliai előadás

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Csatlós Árpádné magyar és angol nyelven is megjelenő „Hódmezővásárhely postatörténete” című könyvét mutatja be a közönségnek március 22-én, délután két órától a művelődési központ második emeletén. A résztvevők a délutánon egy előadást is meghallgathatnak a bélyeggyűjtőtől postatörténettel kapcsolatos kutatásairól.

A régi nyár

Forrás: Youtube.com/Budapesti Operettszínház

Szerelem, féltékenység, vonzások és választások, csalódás, emlékek, felnőtté válás, érzelmek, érzések, anyai aggódás, egymásra találás, népszerű dallamok, mára már “örökzöld” slágerek, parádés szereposztás – olvasható A régi nyár című operett darab néhány szavas jellemzése a Budapesti Operettszínház ajánlójában. Lajtai Lajos és Békeffi István klasszikusát Vásárhelyen Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika, Gergely Róbert viszi színpadra. Az előadás március 23-án, este hét órától lesz látható.

Dumaszínház Kőhalmi Zoltánnal

Forrás: Youtube.com/turosgomboc

Március 25-én Hódmezővásárhelyre látogat a stand-up comedy műfaj egyik legismertebb és talán legszórakoztatóbb képviselője Kőhalmi Zoltán. A Karinthy-gyűrűs szentesi humorista hét órától szórja a poénokat a művelődési központ nagytermében.

Ismerős Arcok koncert

Forrás: Youtube.com/Ismerős Arcok

Idén ünnepli 15 éves fennállását az Ismerős Arcok nevű nemzetirock-együttes. A jubiláló banda a születésnapi turnéja keretében március 28-án Hódmezővásárhelyre is ellátogat majd.

Egyfelvonásosok

Forrás: Koktél Kultúr Kársulat

Március 29-én új előadássa jelentkezik a vásárhelyi Koktél Kultúr Kársulat. Ezúttal Guy Foissy egyfelvonásos drámái közül adnak elő hármat, a Két szerető szív, a Családi háromszög és a Bedöglött a tévénk című két-két szereplős színműveket.

Holle Anyó

Forrás: Youtube.com/Viktor Varga

A Cervinus Teátrum Holle Anyó című vendégelőadásával zárul a márciusi program, 30-án. A családi színdarab zenés-táncos formában mutatja be a szorgalmas lány és az elkényeztetett mostohatestvér jól ismert példázatos történetét

Ajánlott videó

Olvasói sztorik