Kultúra

Fejedelmi búcsút vettek a gitár királyától

Miután Madridban a királyi család tagjai is fejet hajtottak ravatalánál, vasárnap több ezren kísérték utolsó útjára a szerdán elhunyt Paco de Lucía gitárművészt szülővárosában, a dél-spanyolországi Algecirasban.

A gitárvirtuóz életének 67. évében, szerdán halt meg a mexikói Cancúnban, ahol szívinfarktus végzett vele.

Iskolát teremtett játékával

Tisztelői pénteken Madridban vehettek végső búcsút tőle, ahol a nemzeti hangversenyterem előcsarnokában állították fel ravatalát. Nemcsak gyászoló rajongói, hanem a spanyol királyi család tagjai is fejet hajtottak Spanyolország egyik legfontosabb nagykövete előtt, amely címet a flamenco megújításával érdemelte ki Paco de Lucía, és azzal, hogy játékstílusával iskolát teremtett a fiatalabb nemzedékek számára.

A gitárművész koporsóját péntek este szállították át Algecirasba, a helyi önkormányzati hivatalba. Szülővárosának lakói egész éjszaka hosszú sorokban keresték fel a ravatalt.

Francisco Sanchez Gómez volt az eredeti neve

Szombaton a kikötőváros Nuestra Senora templomában tartott gyászmisén búcsúztatták őt családjának tagjai és tisztelői. Bátyja, Pepe de Lucía szívhez szóló flamencót énekelt. “Játékával az egész világot boldoggá tette. Most egy új turnét kezdett, amelyre mi már nem kísérhetjük el őt” – hangoztatta Michael Stern, Paco de Lucía menedzsere.

A zenészt, akinek polgári neve Francisco Sanchez Gómez volt, szűk családi körben helyezték végső nyugalomra a városi temetőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik