Kultúra

Különleges tárlatvezetéssel

Jászol és kereszt kiállítás (Jászol és kereszt kiállítás)
Jászol és kereszt kiállítás (Jászol és kereszt kiállítás)

„Jászol és kereszt” címmel nyílt meg Molnár-C. Pál festőművész emlékkiállítása a Szent István Művelődési Házban.

Molnár-C. Pál, a kiváló egyházi és díszítő festő műveiben a mediterrán hangulat a neoklasszicista nyugalommal párosul. Izgalmas életpályája során megfordult Genfben, Párizsban, Rómában, a festészet a 30-as évektől lett legfőbb alkotói területe. A most Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában megnyílt “Jászol és kereszt” című tárlaton a szakrális témák mellett hazai és külföldi tájakat ábrázoló alkotások is láthatóak.

Molnár-C. Pál hosszú utat járt meg, amíg a művészete kiteljesedett. Sok mindent látott, sok mindent tapasztalt, sok mindenen keresztülment. A szépet, a harmóniát, a békességet tudta ábrázolni a maga csendességeivel, harmóniát árasztó képeivel. Művészete sajátos módon tanúságtétel is. Olyan ember áll előttünk alkotásain keresztül, aki nemcsak mutatja, hanem magában hordozza a szépséget és a harmóniát. Képein keresztül eljut hozzánk az üzenet, hogy bennünk több harmónia és szépség legyen, és így talán a világ is szebbé válhat – mondta el a megnyitón Spányi Antal megyés püspök.

Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a következő gondolatokkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlat anyagát :Molnár-C. Pál képei életigenlést, játékosságot, könnyed szellemességet sugároznak. A művek között járva-kelve az életet és hivatását szerető alkotóval találkozhatunk, akinek szemléletével – főleg farsang utolsó napjaiban – most itt Székesfehérváron újra könnyen azonosulhatunk – mondta Smohay András.

A megnyitón jelen volt a művész unokája, Csillag Péter, aki méltatta nagyapja munkásságát és mesélt vele kapcsolatos emlékeiről. Március 22-én (szombaton) 16.00 órakor egy különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a művészetkedvelők, hiszen Csillag Péter kalauzolja az érdeklődőket. A kiállítás április 12-ig látogatható hétfőtől péntekig 10-17 óra, szombaton 10-13 óra között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik