Kultúra
Jászol és kereszt kiállítás (Jászol és kereszt kiállítás)

Különleges tárlatvezetéssel

Sebestyén Lilla

2014. 03. 01. 11:15

„Jászol és kereszt” címmel nyílt meg Molnár-C. Pál festőművész emlékkiállítása a Szent István Művelődési Házban.

Molnár-C. Pál, a kiváló egyházi és díszítő festő műveiben a mediterrán hangulat a neoklasszicista nyugalommal párosul. Izgalmas életpályája során megfordult Genfben, Párizsban, Rómában, a festészet a 30-as évektől lett legfőbb alkotói területe. A most Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában megnyílt “Jászol és kereszt” című tárlaton a szakrális témák mellett hazai és külföldi tájakat ábrázoló alkotások is láthatóak.

Molnár-C. Pál hosszú utat járt meg, amíg a művészete kiteljesedett. Sok mindent látott, sok mindent tapasztalt, sok mindenen keresztülment. A szépet, a harmóniát, a békességet tudta ábrázolni a maga csendességeivel, harmóniát árasztó képeivel. Művészete sajátos módon tanúságtétel is. Olyan ember áll előttünk alkotásain keresztül, aki nemcsak mutatja, hanem magában hordozza a szépséget és a harmóniát. Képein keresztül eljut hozzánk az üzenet, hogy bennünk több harmónia és szépség legyen, és így talán a világ is szebbé válhat – mondta el a megnyitón Spányi Antal megyés püspök.

Jászol és kereszt kiállítás (Jászol és kereszt kiállítás)

Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a következő gondolatokkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlat anyagát :Molnár-C. Pál képei életigenlést, játékosságot, könnyed szellemességet sugároznak. A művek között járva-kelve az életet és hivatását szerető alkotóval találkozhatunk, akinek szemléletével – főleg farsang utolsó napjaiban – most itt Székesfehérváron újra könnyen azonosulhatunk – mondta Smohay András.

A megnyitón jelen volt a művész unokája, Csillag Péter, aki méltatta nagyapja munkásságát és mesélt vele kapcsolatos emlékeiről. Március 22-én (szombaton) 16.00 órakor egy különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a művészetkedvelők, hiszen Csillag Péter kalauzolja az érdeklődőket. A kiállítás április 12-ig látogatható hétfőtől péntekig 10-17 óra, szombaton 10-13 óra között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.