Kultúra

Ausztriában kapott munkát Alföldi

A Nemzeti Színház volt igazgatója rendezi Sankt Pöltenben az Anyám, Kleopátra című darabot.

Bartis Attilának a darab alapjául szolgáló, A nyugalom című regényét ugyancsak Alföldi Róbert filmesítette meg 2008-ban.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen a Sankt Pölten-i tartományi színházban lesz a bemutató, Alföldi Róbert az APA osztrák hírügynökségnek elmondta: Bettina Hering, a színház vezetője kereste meg és kérte fel a darab rendezésére. A korábbi, Garas Dezső rendezésében színpadra vitt változathoz képest most egy újabb és merészebb feldolgozás készült – jegyezte meg a rendező.

Arra a felvetésre, miszerint a darab egy tipikus magyar történetet dolgoz-e fel, Alföldi Róbert azt válaszolta, hogy az emberi kapcsolatok, a szeretetnek az a formája, amely elveszi a szabadságot, egyetemes jelenség. A politikai környezet, amely ezt okozza, beleszűrődik az emberi kapcsolatokba és ez nem csak magyar jellegzetesség – tette hozzá.

Most kiáltani kéne

Alföldi Róbert kifejtette: most át kell élnie, hogy Magyarországon a politika újra átszövi a hétköznapokat. A rendező az interjúban úgy vélte, hogy egy diktatúrában “és egy olyan hatalmi rendszerben, amely a diktatúrához közelít”, a módszerek megegyeznek.

Úgy vélte: Magyarországon minden másképpen gondolkodót, aki kritikus szemmel figyeli az országot, “megbélyegeznek”, csak azok kapnak esélyt, akik a hatalom gondolkodásmódjával egyetértenek. Hozzátette: “egzisztenciális félelmek vannak azzal kapcsolatban, hogy akit balliberálisnak bélyegeznek, azok nem kapnak majd munkát”.

A kulturális életben uralkodó közhangulattal kapcsolatban azt mondta: “nem vagyunk túl hangosak, nem kérünk szót, holott most kiáltani kéne”.

Hálás a külföldi munkákért

Alföldi Róbert elmondása szerint hálás azért, hogy sokat rendezhet külföldön, de számos kérdés mellett az is foglalkoztatja, mit jelent egy rendezőnek egy másik kultúrában élni, sikerül-e a külföldi munkái alkalmával olyan hiteles és komoly produkciókat színpadra vinnie, mint a Nemzeti Színházban eltöltött öt éve alatt.

Alföldi Róbert arra a kérdésére, mi a véleménye arról, hogy a Nemzeti Színház lemondta a márciusi bécsi Magyarország Fesztiválon való részvételét, azt válaszolta: erről kevés információ áll rendelkezésére, ezért ezt nem tudja megítélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik