Kultúra

Meghalt Maria Franziska von Trapp

A muzsika hangja című musicalből ismert Trapp család tagja 99 éves volt.

Georg Johannes von Trapp és első felesége, Agathe Whitehead harmadik, a híres gyerekkórus második legidősebb tagja választott hazájában, az Egyesült Államokban hunyt el, halálhírét a család barátja Marianne Dorfer megerősítette a Salzburger Nachricthen című lapnak, amely szerint az idős asszony kedden jobblétre szenderült.

Maria Franziska von Trapp valamennyi édestestvérét túlélte, noha gyerekkorától gyenge volt a szíve. Betegsége miatt iskolába sem járhatott, anyja halála után apja ezért nevelőnőt vitt a házhoz. Ő volt Maria Augusta Kutschera, akit a báró végül feleségül vett – idézte fel pénteken Marianne Dorfer, aki manapság szállodát üzemeltet a família egykori salzburgi villájában.

Életük ihlette az egyik legsikeresebb musicalt

Maria Franziska von Trapp 1914 szeptemberében Zell am See-ben született. Apjával, nevelőanyjával, fivéreivel és nővéreivel – és időközben született két féltestvérével együtt 1938-ban elhagyta Salzburgot és a nácik elől az Egyesült Államokba menekült. Mostohaanyja már ott szülte meg harmadik gyerekét, akivel tízre gyarapodott a Trapp gyerekek száma. A család története – kalandos menekülésük Európából, valamint a Trapp-kórus példátlan sikere – ihlette Richard Rodgers és Oscar Hammerstein musicaljét, amelyből aztán Julie Andrewszal és Christopher Plummerrel a főszerepben film is készült. A muzsika hangja a repertoár állandó része lett a Broadwayn, világsiker a mozikban, ami végérvényesen legendává tette a Trapp családot.

A rajongók – elsősorban az Egyesült Államokból – özönlöttek a történet eredeti helyszínére, Salzburgba, ahol viszont a helyiek évtizedekig giccsként tekintettek a musicalre. Csak a darab 2011-es helyi bemutatója, valamint egy kisebb kiállítás enyhítette meg némileg az ott élőket.

A muzsika hangja az utóbbi években mit sem veszített népszerűségéből, az Ázsiából, Oroszországból és Ausztráliából érkező zarándokok száma egyre nő. “Még Szaúd-Arábiában is adják (a művet), Indonéziából pedig egy miniszter családját láttuk vendégül” – mondta Marianne Dorfer. Mindezek ellenére Salzburg városa forráshiány miatt félretette a musicalről szóló múzeum tervét, amelyről szólva azért hangsúlyozta, hogy nem mondott le róla.

Maria Franziska von Trapp előtt egy felnőtteknek szóló mesekönyvvel tisztelegtek volna századik születésnapja alkalmából, az idős asszony azonban már nem érhette meg a Dorfer és férje által jegyzett kötet megjelenését. “Ő volt az egyik legpozitívabb ember, akit ismertem. Megvolt a belső békéje. Aki pedig ilyen, az gyenge szívvel is elélhet 99 évig” – emlékezett Marianne Dorfer.

Maria Franziska von Trappot Vermontban helyezik örök nyugalomra, de a tervek szerint csak májusban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik