Kultúra

Aratott David Bowie és az Artic Monkeys

Az egy évtized után ismét új lemezzel jelentkező David Bowie-t legjobb énekesként ünnepelték, az Artic Monkeys pedig az év legjobb brit együttese a Brit Awards zenei díjátadón.

A 67 esztendős Bowie helyett Kate Moss szupermodell vette át a díjat a nevében, aki Bowie egyik hetvenes évekbeli Ziggy Stardust ruháját öltötte magára az estén és felolvasta a zenész misztikus üzenetét, amelyben Bowie a japán mitológiából idézett és kiemelte, mennyire el van ragadtatva az elismeréstől. Egyúttal felszólította a skótokat, hogy az idei népszavazáson ne voksoljanak a függetlenségre.

A rock’n’roll sohasem fog meghalni

Bowie, aki harminc éve már elnyerte egyszer a legjobb brit férfi előadó díját, ezúttal olyan fiatal énekeseket – köztük a 19 éves Jake Buggot és a 23 éves Tom Odellt – utasított maga mögé a kategóriában, akik jószerivel mind legalább is a gyerekei, ha nem az unokái lehetnének.

Az észak-angliai Artic Monkeys az AM című korongért kapta meg az év albuma és a legjobb brit együttes díját. Alex Turner, a banda énekese köszönetében hangsúlyozta: bár néha úgy tűnt, mintha a rock’n’roll feledésbe merülne, sohasem fog meghalni.


Artic Monkeys (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A Grammynek megfelelő legrangosabb brit könnyűzenei díjak átadásán Katy Perry, Pharrell Williams, Bruno Mars, Nile Rodgers, az Artic Monkeys és Beyonce is fellépett a londoni O2 Aréna színpadán. A Nagy-Britanniában turnézó Prince együttesével együtt nyújtotta át a legjobb brit női előadónak járó díjat Ellie Gouldingnak.

A külföldieknek is osztottak lapot

A One Direction a Globális siker elnevezésű díjat kapta, a Rudimental drum’n’bass kvartett Waiting All Night című darabját pedig az év brit számaként ismerték el a ceremónián.

A külföldi előadók közül Bruno Mars vehette át az év szólóénekese díjat, míg az új-zélandi Lorde a legjobb női énekes lett. A francia Daft Punk a külföldi együttes kategóriában diadalmaskodott.

A díjak zöméről a brit zeneipar mintegy ezer tagjának szavazatai döntöttek, azonban néhány kategóriában közönségszavazás folyt. A One Direction a gálával egyidejűleg zajló közösségimédia-szavazáson nyerte el a legjobb zenés videó díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik