Kultúra

Clooney görög vakációt nyert pár szavával

Az amerikai színész-rendezőt egy riporteri kérdésre adott válasza miatt a görög kulturális miniszter meghívta Athénba. Azt mondta, hogy a görögöknek joguk van az athéni Akropolisz British Múzeumban őrzött ókori márványaihoz.

George Clooney a 64. berlini nemzetközi filmfesztiválon mutatta be legújabb, Műkincsvadászok című filmjét, mely a második világháború idején játszódik. Annak a Monuments Men nevű, önkéntesekből álló nemzetközi szervezetnek állít emléket, amely a háború alatt kulturális javak megóvásáért küzdött, az elrabolt műkincseket pedig a háború után eredeti tulajdonosaiknak igyekezett visszajuttatni.

A film témája arra késztetett egy görög riportert, hogy a szombati bemutató után megkérdezze a rendezőt, mit gondol, nem kellene-e visszaadni az idegen múzeumokban kiállított ógörög műkincseket, különösen az athéni Pallasz Athéné-templom British Múzeumban őrzött márvány frízeit és szobrait.

A görög sajtó szerint Clooney röviden így válaszolt: “Igen, jó ötlet lenne, a jog az önök oldalán áll”. A néhányszavas mondat hatására a görög sajtó a hétvégén címlapokon ünnepelte a színészt, a hála megnyilvánulásai nem ismertek határt.

Évtizedek óta szeretnék visszakapni

A nemzeti köszönetnyilvánítás hétfő este érte el csúcspontját, ekkor jelent meg Panosz Panagiotopoulosz kulturális miniszter nyílt levele:

“Köszönetemet szeretném kifejezni minden görög nevében azért, amit mondott. Remélem, elfogadja meghívásomat, és eltölt néhány napot Görögországban, hogy megtekintse az ókori görög művészet emlékeit. Látogassa meg az Akropolisz új múzeumát is odafönt az Akropoliszon, ahol a Parthenon várja, hogy márványfríze visszatérjen akaratlan száműzetéséből.”

Görögország évtizedek óta küzd a 75 méter hosszú dombormű visszaszerzéséért, melyet – más ókori műkincsekkel együtt – Lord Elgin brit diplomata 1803-ban vásárolt az akkoriban az országban uralkodó törököktől. A brit kormány tőle vette meg az úgynevezett Elgin-márványokat, amelyeket aztán a British Múzeumnak ajándékozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik