Kultúra

Négy magyar táncos a Lord of the Dance társulatában

A táncművészet lordjai tiszteletüket teszik Szegeden is.

Európa turnéjával ismét Szegedre látogat a Lord of the Dance világhírű tánc-showjával. Az ír származású amerikai táncos, Michael Flatley által alapított produkció Magyarországon öt városban lép fel. Szegeden, a sportcsarnokban március 9-én lesz látható.

Michael Flatley maga már nem szerepel a produkcióban, „mindössze“ rendezői-produceri minőségében része az előadásnak. Mindig részt vesz a táncosok válogatóján és ő maga választja ki a vezetőtáncosokat. Állandó figyelemmel kíséri a produkciót, táncosaival nagyon közvetlen, baráti viszonyt ápol. A rendező és többszörös nemzetközi díjnyertes táncművész által koreografált előadás 1996-os bemutatása óta igen nagy sikernek örvend, eddig mintegy 120 millió néző látta világszerte. A produkció az ír folklór alapjaira épülő utazás az időben, a Jó és a Gonosz klasszikus meséje. A nézők ízelítőt kapnak az ír és a ritmikus kelta táncból.

Magyar táncosok

A Lord of the Dance március 4-én Sopronban, 5-én Szombathelyen, 7-én Debrecenben, 8-án a Papp László Budapest Sportarénában, 9-én pedig Szegeden lép fel. Négy magyar táncos évek óta tagja a társulatnak: Krén Andrea, Papp Zoltán, Krén András és Lukács Márton. A négyből ketten, Krén Andrea és Papp Zoltán pedig már szólótáncosa is a produkciónak. A hazai közönség Andreát, Morrighan (a csábító nő) és Zoltánt, Don Dorcha (a sötét nagyúr) szerepében láthatja majd Bár a Lord Of The Dance nem először jár hazánkban, ám színpadi látványban és kosztümökben is feljavították a showt, így a rajongóknak is tud majd újat mutatni.

40 millió dolláros lábak

Michael Flatley 1958-ban született Chicagoban, de ír gyökerekkel rendelkezik. Szülőföldjeként Chicagót jelöli meg, mert ott nőtt fel. Az 1980-as években kezdődött az 55 éves táncos karrierje. Az igazi áttörést azonban az 1994-es Eurovíziós Dalfesztiválon bemutatott szám jelentette, amely a két évvel későbbi Lord of the Dance produkcióban teljesedett ki. Azóta a világhíres ír sztepptánc műsorával világszerte fellépett. Négyszáz alkalommal a címszerepet is maga Flatley táncolta. A Guinness rekordok könyvébe azzal is bekerült, hogy legmagasabb összegre – 40 millió dollárra – biztosította a lábait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik