Kultúra
gyulai líviusz (gyulai líviusz)

Gyulai Líviusz kiállítása a galériában

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2014. 02. 07. 08:47

Gyulai Líviusz igazi, valós szellemi értékeket hoz létre munkáival. Verset, mesét, forgatókönyvet ír, visszavonultan alkotva meg a kultúrtörténet egy újabb gyöngyszemét.

Gyulai Líviusz Kossuth-díjas, Munkácsy Mihály-díjas grafikusművészt elsősorban könyvillusztrációi tették közismertté. Balzac, Moliére, Cervantes, Swift vagy éppen Heinrich Mann alkotásai kerültek sorra a keze alá, melyek mind-mind részei lettek a több mint 500 könyvillusztrációt számláló életművének.

Február 21-én, pénteken 18.30 órakor kiállítása nyílik a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában, melyet Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyit meg Váradi Eszter Sára közreműködésével. A kurátor Hegedűs Lilla művészettörténész. A tárlat 2014. március 17-ig látogatható.

Utazás a régmúlt világokba

Az erdélyi származású művész 1937-ben született Baróton. Ízlésvilága már egészen korán, soproni gyermekévei alatt formálódásnak indult. Érdeklődése a klasszikus irodalom felé vezette, melynek nagyjai – köztük Gustav Doré – mély benyomást tettek későbbi munkásságára. 1962-ben elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Első mérföldkövet munkásságában Weöres Sándor Psychéjének illusztrálása jelentette, majd ezt követték a magyar irodalomból Szerb Antal, Csokonai Vitéz Mihály, Mikszáth Kálmán, Babits Mihály, Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes művei. Ábrázolásai harmonikusan olvadnak össze a szöveggel, legyen szó versről vagy regényről, mindjobban felerősítve annak a világnak az atmoszféráját, báját, elevenségét, melyet megjelenítenek. Grafikái sokszor régmúlt világokba kalauzolnak el minket, ahol a humorral, iróniával, groteszk bájjal vegyített figurák megtalálják az utat a fogékony néző képzeletéhez. Szellemi kalandra invitálnak minket, hiszen ezek az illusztrációk nemcsak igényességükkel, mívességükkel tűnnek ki, hanem szuggesztivitásukkal is, mely önálló, autonóm alkotássokká emeli őket.

Animációs filmek

Hasonlóképp más grafikusművészekhez – Orosz István vagy Jankovics Marcell – Gyulai Líviuszt is elvarázsolta az animációs filmek világa. Filmjeinek hangvétele sokszor archaizáló, ironizáló, csakúgy, mint grafikáié. Említhetnénk a Golyós mesét, mely 2000-ben elnyerte az első nemzetközi internetes animációfilm-fesztivál fődíját, vagy az Új lakók című rövidfilmjét, mellyel először, de nem utoljára vett részt a cannes-i filmfesztiválon, hiszen Jónás című animációs filmje 1998-ban szintén kikerült. Az én kis városom, melyet a Magyar Filmkritikusok Díjával is jutalmaztak a művész gyerekkori emlékeire épül, Sopront téve meg főszereplőnek.

MTI fotó: Czimbal Gyula

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.