Kultúra

Nobel-díjasok mentek neki az oroszoknak

Híres írók szólásszabadságot kiiktató törvények visszavonását szorgalmazzák.

A véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartására hívta fel Oroszországot több mint kétszáz neves író csütörtökön, egy nappal a szocsi téli olimpia hivatalos megnyitója előtt egy nyílt levélben.

“Egy egészséges társadalomnak meg kell hallgatnia minden polgára független hangját” – fogalmaztak a The Guardian című brit lapban megjelenő levél aláírói, köztük irodalmi Nobel-díjas szerzők, mint Günter Grass, Elfriede Jelinek és Orhan Pamuk. A nemzetközi közösségnek hallania kell az orosz közvélemény sokszínűségét és “gazdagodnia kell általa” – érvelnek.

Az aláírók “a szólásszabadságot kiiktató” törvények visszavonását szorgalmazzák. Felemelték szavukat többek között a homoszexualitást diszkrimináló jogszabályok ellen is. A homoszexualitás “propagandáját” tiltó és a vallásgyalázás büntetéséről szóló, nemrégiben elfogadott törvények különösen az írókat és az újságírókat érintik – írták. A nyílt levélhez aláírásukat adó szerzők úgy vélik, nem nézhetik tétlenül, hogy más írók pusztán a gondolataik közzététele miatt hallgatásra kényszerülnek vagy súlyos büntetéssel néznek szembe.

A brit újságban megjelent nyílt levél további támogatói között van mások mellett Salman Rushdie indiai, Margaret Atwood kanadai és Jonathan Franzen amerikai író is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik