Kultúra

Nincs fizetés a Bárkában

Nehézségbe ütközik a januári bérek és honoráriumok kifizetése a fővárosi színházban.

A Nol.hu azt írja, a Bárka működési bizonytalanságának és adósságállományának hátterében a színház elhúzódó átadás-átvétele áll. A munkatársak decemberben kaptak utoljára fizetést, igaz, akkor egyszerre a novemberit és a decemberit.

A lap emlékeztetett, 2012 óta szó van arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része lesz a teátrum, de tavaly év végéig sem vette át az intézményt az egyetemet működtető Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Egyelőre arra sincs biztos időpont, hogy mikor rendeződik a színház helyzete, várnak a KIM államtitkárára, akivel tárgyalhatna a Seress Zoltán direktor.

A Bárka 2012 óta jelentős tartozást görget maga előtt, amelynek egyik oka a KIM csökkentett támogatása (a beígért 120 millió forintból 70 milliót utalt 2013-ban a minisztérium), és az sem könnyített a helyzetükön, hogy tavaly óta utófinanszírozásban kapták meg a támogatói forintokat.

Seress Zoltán szerint február 24-ig ki kell derülnie, hogy mi történik a Bárkával. Többek között azért, mert az előadó-művészeti törvény megszabja: március végéig le kell zárni a szerződtetési tárgyalásokat. De senkinek semmit nem tud ígérni az igazgató, aki azonban hozzátette: van pénz a színház számláján, de a törvényesség betartása és a különböző követelések akadályozzák a bérek, honoráriumok kifizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik